Χάπι κατά της ανισότητας

Το “χάπι συμπόνοιας”, που κάνει τους ανθρώπους να συμπάσχουν και να είναι πιο ευαίσθητοι προς την οικονομική ανισότητα και όσους έχουν ανάγκη, δοκίμασαν Αμερικανοί επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, στο πείραμα συμμετείχαν 35 εθελοντές, 18 γυναίκες και 17 άνδρες, οι οποίοι πήραν τυχαία είτε ένα χάπι με τη δραστική ουσία τολκαπόνη (η οποία παρατείνει τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο), είτε ένα ψευδοφάρμακο (πλασέμπο).
Κατόπιν κλήθηκαν να παίξουν στο εργαστήριο ένα απλό οικονομικό παιγνίδι, στο οποίο έπρεπε να μοιράσουν ένα δεδομένο χρηματικό ποσό ανάμεσα στον εαυτό τους και σε έναν ανώνυμο άνθρωπο. Όσοι είχαν πάρει το χάπι τολκαπόνης, έκαναν την μοιρασιά των χρημάτων με πολύ πιο δίκαιο τρόπο από ό,τι όσοι είχαν πάρει το εικονικό χάπι.
Η τολκαπόνη είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της νόσου Πάρκινσον. Διευκολύνει την παρατεταμένη δράση της ντοπαμίνης, μιας ζωτικής χημικής ουσίας – νευροδιαβιβαστή, που επηρεάζει άμεσα το κέντρο ανταμοιβής – απόλαυσης – υποκίνησης του εγκεφάλου.
Αυτή η αλλαγή στη νευροχημική ισορροπία στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, έχει ως συνέπεια ο άνθρωπος να νιώθει ενστικτωδώς μεγαλύτερη προθυμία να συμπονέσει τους άλλους (ακόμη και τους αγνώστους) και έτσι να είναι περισσότερο δεκτικός στην ανάγκη μιας πιο ισομερούς κατανομής του πλούτου.
Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν φάρμακα που θα… θεραπεύουν την έλλειψη συμπόνιας και ευαισθησίας προς τους άλλους (η οποία παρατηρείται και σε ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια).

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας