Προειδοποίηση ΣΟΚ από τους Γιατρούς: Μην πίνετε Light Αναψυκτικά γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες να Πάθετε…

Οι άνθρωποι που πίνουν κάθε μέρα αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν πρέπει πλέον να θεωρούνται ως η υγιέστερη εναλλακτική λύση και οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στο νερό ή το γάλα.

Η μελέτη, που έγινε σε 4.400 ενήλικες, υποδεικνύει επίσης ότι τα ποτά που είναι διαίτης είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια από αυτά που είναι γεμάτα ζάχαρη.

Η ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης πιστεύει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη, μπορεί να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας τελικά εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που έπιναν ένα ή περισσότερα ποτά διαίτης ημερησίως ήταν 2,9 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια και 3 φορές εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τέτοιου είδους ποτά.

Ο Matthew Pase, ανώτερος συνεργάτης στο τμήμα της νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Boston School of Medicine, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, αφού συχνά οι άνθρωποι πίνουν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Αν και δεν βρήκαμε μια σαφή σχέση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και κατανάλωσης ζαχαρωδών ποτών, αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι είναι μια υγιεινή επιλογή. Συνιστούμε στους ανθρώπους να πίνουν νερό σε τακτική βάση αντί για ζαχαρούχα ποτά».

«Στη μελέτη μας, το 3% των ανθρώπων είχε νέο εγκεφαλικό επεισόδιο και το 5% ανέπτυξε άνοια, οπότε εξακολουθούμε να μιλάμε για ένα μικρό αριθμό ατόμων που αναπτύσσουν είτε εγκεφαλικό επεισόδιο είτε άνοια και σίγουρα αυτή η έρευνα δεν αποτελεί τον κανόνα».

Η Rachel Johnson, πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της American Heart Association και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων είναι μια σημαντική στρατηγική για την καλή διατροφή και την διατήρηση των σωστών σωματικών βαρών. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά προσεκτικά. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν νερό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή άλλα ποτά χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά».

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν τα ποτά διαίτης προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια ή άνοια, ή αν όσοι τα καταναλώνουν βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο ούτως ή άλλως.

Η Δρ. Rosa Sancho, επικεφαλής της έρευνας για το Alzheimer στην Αγγλία, δήλωσε: «Καθώς οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των συνεπειών μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πολλοί στρέφονται σε ανθρακούχα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά ως εναλλακτική λύση. Αυτή η ενδιαφέρουσα νέα μελέτη έδειξε υψηλότερα ποσοστά άνοιας σε άτομα που πίνουν περισσότερα ποτά διαίτης, αλλά δεν δείχνει ότι αυτά τα ποτά είναι η αιτία της άνοιας. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα και σε άλλες ομάδες ανθρώπων και να διερευνήσουν την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αναψυκτικών που έχουν γλυκαντικά και της άνοιας».

Ο κ. Gavin Partington, γενικός διευθυντής της British Soft Drinks Association, δήλωσε: «Παρά τους ισχυρισμούς τους, οι συντάκτες αυτής της έρευνας παραδέχονται ότι δεν βρήκαν επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν τις θεωρίες τους.

Στην πραγματικότητα, με βάση τα στοιχεία, η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας ενθαρρύνει ενεργά τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να χρησιμοποιούν γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, για να βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται το βάρος τους. Θα πρέπει να προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, χωρίς να τους παρουσιάζονται ανακριβείς ισχυρισμοί».

Credit: DailyMail

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας