Μήπως πονάει η μέση σας σε ΑΥΤΟ το σημείο; Αν “ναι”, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο σοβαρά απ’όσο νομίζετε…

Ο μυς ψόας είναι, όπως αναφέρει η Danielle Olson, ο μυς της ψυχής. Αυτός ο σταθεροποιητικός μυς βρίσκεται κοντά στο οστό του γοφού και επηρεάζει την κινητικότητα, την δομική ισορροπία, την λειτουργία των αρθρώσεων, την ευελιξία και πολλά ακόμη.

Επίσης, η λειτουργία του βοηθά το σώμα να κινείται και πιστεύεται ότι μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με το παρόν, ειδικά όταν τεντώνεται και απελευθερώνει την ένταση από το σώμα. Έρευνες υποδεικνύουν ότι ο ψόας είναι σημαντικός για την ψυχική μας ευημερία αλλά και την υγεία.

Η Liz Koch, συγγραφέας του “The Psoas Book”, λέει ότι ο ψόας στην κυριολεξία ενσαρκώνει την βαθύτερη επιθυμία μας για επιβίωση και ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι κρύβει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Είναι απολύτως εφικτό να εκμεταλλευτείτε την επούλωση της πρανικής ενέργειας και να βελτιώσετε την ψυχική υγεία διατηρώντας υγιή τον ψόα.

Πού βρίσκεται ο ψόας;

Ο ψόας είναι ο κύριος μυς που σχετίζεται με την σωματική σταθερότητα. Εκτείνεται από το πόδια ως την σπονδυλική στήλη και είναι ο μόνος μυς που ενώνει αυτά τα δύο κομμάτια. Ξεκινά από τους σπονδύλους Τ12, ακολουθεί τους πέντε οσφυϊκούς σπονδύλους και προσκολλάται στην κορυφή του μηριαίου οστού.

Η σύνδεση με τα ερπετά

Επίσης, ο ψόας ενώνεται και με το διάφραγμα. Η αναπνοή ρυθμίζεται στο διάφραγμα και είναι το σημείο όπου εμφανίζονται πολλά σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον φόβο και το άγχος. H Koch πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στον άμεσο δεσμό του ψόα και του πιο αρχαίου μέρους του εγκεφαλικού στελέχους και του νωτιαίου μυελού, το οποίο αποκαλείται ερπετοειδής εγκέφαλος.

Προβλήματα που σχετίζονται με την χρόνια πίεση του ψόα 

Οι μύες του ψόας δέχονται πίεση σχεδόν από την στιγμή που γεννιόμαστε και πολλά πράγματα του σημερινού τρόπου ζωής μπορεί να την επιδεινώνουν. Αυτή η χρόνια πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως πόνος στη μέση, τους γοφούς ή τα γόνατα, ακόμη και προβλήματα στην πέψη και την αναπνοή. Επίσης, είναι η αιτία που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους σωματικούς πόνους.

Δεν υποφέρει μόνο το σώμα από την πίεση του ψόα. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την συναισθηματική μας κατάσταση, τις διαπροσωπικές σχέσεις και γενικότερα την ευτυχία μας. Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε σε αυτόν τον μυ την προσοχή που χρειάζεται.

Φόβος και Ψόας

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται και «κλειδώνει» στο σώμα με ασυνήθιστους τρόπους. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σωματική αλλά και συναισθηματική ένταση. Επαναφέροντας την ισορροπία στους μυς του ψόα, μπορείτε να απελευθερώσετε αυτή την ένταση. Θα νιώσετε μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης, με λιγότερους πόνους σε μυς και πίεση.

Η σύνδεση με την ενέργεια του σώματος

Τεντώνοντας τον ψόα ενώνεστε με την γη, η οποία είναι γεμάτη ζωογόνα ενέργεια και έτσι ισορροπείτε την ενέργεια σας και ζείτε περισσότερο το παρόν. Από σωματικής άποψης, όταν το σώμα στηρίζεται μόνο του καλύτερα, η κίνηση είναι λιγότερο περιορισμένη και απαιτεί μικρότερη προσπάθεια, αφήνοντας σας με περισσότερη ενέργεια.

Η αρχαία σοφία για την σύγχρονη εποχή

Η κατανόηση του ψόα δεν είναι κάτι το καινούριο. Σχετίζεται με αρχαίες σοφίες που έχουν ξεχαστεί με τον καιρό. Η γιόγκα μας δείχνει ξεκάθαρα την σημασία της απελευθέρωσης της έντασης από τον ψόα. Με συνεχή εξάσκηση μπορείτε να μάθετε πώς να απομονώνετε αυτόν τον μυ, κάτι που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν πολλές στάσεις την γιόγκα που συμβάλλουν στην υγεία του ψόα.

Credit: theheartysoul.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας