Μέσω τεστ αίματος θα μπορεί να εντοπιστεί το σύνδρομο down στο έμβρυο

Ένα νέο τεστ αίματος θα μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια εάν το έμβρυο μιας εγκύου πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, έλεγξαν σχεδόν 16.000 γυναίκες μέσης ηλικίας 30 ετών και ανίχνευσαν στο αίμα τους με ακρίβεια 38 περιπτώσεις συνδρόμου Ντάουν, έναντι μόνο 30 περιπτώσεων που εντόπισαν τα παραδοσιακά διαγνωστικά τεστ. Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα του νέου τεστ ήσαν μόλις 0,05% έναντι 5,4% των συμβατικών μεθόδων.

Το νέο τεστ ονομάζεται “Harmony” (Αρμονία) και αναλύει τμήματα γενετικού υλικού (DNA) από τον πλακούντα, τα οποία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας. To τεστ δεν αποκλείεται μελλοντικά να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους του προγεννητικού ελέγχου.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το νέο αιματολογικό τεστ θα εφαρμόζεται αρχικά στις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε να έχουν μια επιπλέον επιλογή προτού υποβληθούν σε αμνιοπαρακέντηση. Όσες γυναίκες είναι θετικές στο πρώτο τεστ θα προχωρούν σε αμνιοπαρακέντηση.

Ωστόσο το νέο αιματολογικό τεστ, δεν έχει 100% επιτυχία. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το εβρυικό γενετικό υλικό που κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας δεν είναι επαρκές, με αποτέλεσμα να μην είναι ανιχνεύσιμο. Ακόμα, το 2,7% των εμβρύων είχαν άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, τις οποίες δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει το νέο τεστ.

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας