Κι όμως, στην οδοντόβουρτσά σου ζουν βακτήρια από… κόπpανα

Μία καινούρια έρευνα έρχεται να μας ταράξει, αν όχι να μας αηδιάσει, καθώς τα ευρήματά της μας ενημερώνουν ότι το 60% των οδοντόβουρτσων περιέχουν βακτήρια από τα κόπpανα της τουαλέτας.

Σε δείγμα που μελετήθηκε από τις κοινόχρηστες τουαλέτες του Πανεπιστημίου Quinnipiac στο Κονέκτικατ βρέθηκε ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες η οδοντόβουρτσά σου να περιέχει βακτήρια από τα κόπpανα της τουαλέτας ανεξάρτητα από πόσο καλά την καθαρίζεις. Μάλιστα, εάν πρόκειται για μία τουαλέτα που την μοιράζεσαι με άλλους, υπολογίζεται ότι κατά 80% αυτά τα βακτήρια κοπpάνων δεν είναι δικά σου, αλλά των άλλων.

Τα βακτήρια που βρέθηκαν στις οδοντόβουρτσες είναι βακτήρια που βρίσκονται στα ανθρώπινα κόπpανα και μεταφέρονται με τη δύναμη του αέρα κάθε φορά που τραβάς το καζανάκι. Είναι υπεύθυνα μάλιστα για μία σειρά από ασθένειες όπως διάρροια, δερματικούς εpεθισμούς και μολύνσεις των αυτιών.

Κι αν νομίζετε ότι η έρευνα δεν σας αφορά επειδή έχετε προστατευμένη την οδοντόβουρτσά σας στο καπάκι της, θα θέλατε να ξέρετε ότι τότε δίνετε περισσότερο χώρο στα βακτήρια να αναπτυχθούν καθώς η κλειστή βρεγμένη οδοντόβουρτσα ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Η επικινδυνότητα των οδοντόβουρτσων αποτελούσε ανέκαθεν ένα πεδίο διερεύνησης καθώς ήδη από τη δεκαετία του ’20 οι επιστήμονες είχαν υποψίες ότι η επαναχρησιμοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας.

Πως να προφυλάξω την οδοντόβουρτσά μου;

Φρόντισε να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Διατήρησέ την όσο πιο καθαρή και πιο στεγνή γίνεται. Μην την κλείνεις σε ντουλάπια ή σε καπάκια γιατί αυτά τα περιβάλλοντα διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Κάθε φορά που τραβάς το καζανάκι φρόντισε να έχεις το καπάκι της λεκάνης κατεβασμένο. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεις αρκετά βακτήρια από το να βρουν δίοδο στον αέρα.

Πριν τη χρησιμοποιήσεις, τοποθέτησέ την κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθούν όσοι περισσότεροι μικροοργανισμοί έχουν αναπτυχθεί.

Όπως κάθε πράγμα, έτσι και η οδοντόβουρτσα θέλει χώρο της. Μην την στριμώχνεις με άλλες, μην την τοποθετείς σε ένα βρώμικο περιβάλλον.

Φρόντισε να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου κάθε φορά που αναρρώνετε από μια ίωση.

Σε καμία περίπτωση μην ανταλλάσσετε οδοντόβουρτσες ούτε με τον/την καλό/ή σας.

[via]

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας