Η απίστευτη συνέπεια που έχει το καθισιό στη ζωή σας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, με επικεφαλής τη Megan Teychenne, διαπίστωσαν πως όσοι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το τιμόνι του αυτοκινήτου τους κλπ, κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυξημένο άγχος.

Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Public Health» με θέματα δημόσιας υγείας.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν 9 μελέτες που συνδέουν την καθιστική ζωή με το άγχος σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Αυτό που προέκυψε είναι πως όσο πιο πολύ ένας άνθρωπος κάθεται, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος και για την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, πέρα από τα σωματικά.

Το άγχος είναι μια κατάσταση που χτυπά εκατομμύρια ανθρώπους στη γη, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες κάθε χρόνο σχεδόν 1 στα 5 άτομα διαγιγνώσκεται από κάποια αγχωτική διαταραχή. Συμπτώματα τέτοιων διαταραχών είναι η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή, οι πονοκέφαλοι, οι στομαχόπονοι, όπως επίσης η μυική ένταση, η εφίδρωση και η τάση λιποθυμίας.

Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί από τους ερευνητές ο λόγος που η καθιστική ζωή συνδέεται με το άγχος. Ορισμένα από τα πιθανά αίτια είναι πως το καθισιό δυσκολεύει τον ύπνο και τον μεταβολισμό, ενώ οδηγεί και στην κοινωνική απομόνωση, καταστάσεις που με τη σειρά τους οδηγούν στο άγχος.

[via]

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας