Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Αρνητικές oι επιπτώσεις στους πνεύμονες σε κυτταρικό επίπεδο

Αν και η εικόνα για την ασφάλειά τους ή τα πραγματικά οφέλη σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος ακόμη δεν είναι εξακριβωμένα επιστημονικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταφέρει να κερδίσουν μεγάλο κοινό.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ή e-cigarettes) αυξάνεται ολοένα και περισσότερο από το 2004 και μετά, τη χρονιά που έγινε το λανσάρισμά τους στην αγορά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα –ή, πιο συγκεκριμένα, οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά– θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στο 2015 επικεντρώνεται σε πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής και αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν και σε Διεθνές Συνέδριο, κατά το οποίο αναλύθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να εκδηλωθούν στη βιωσιμότητα και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, καθώς και στις ενδείξεις του ασβεστίου, ωστόσο οι επιδράσεις αυτές εξαρτώνται από τη γεύση του υγρού που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 13 διαφορετικές γεύσεις για τις δοκιμές τους, με χρόνο χρήσης μεταξύ 30 λεπτών και 24 ωρών. Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν 3 γεύσεις (κανέλα, μπανάνα και μέντα), όπου παρατηρήθηκε αλλαγή στο ασβέστιο, ανάλογα με τη δόση.

Οι μεγαλύτερες δόσεις αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα. Στο πείραμα των 24 ωρών, οι ίδιες γεύσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Temperance Rowell του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε: “Οι επιπτώσεις των διάφορων χημικών συστατικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιστούς των πνευμόνων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες“, δήλωσε.

Στη μελέτη μας χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων και 3 από τις 13 γεύσεις έδειξαν ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κύτταρα, ανάλογα με τη δόση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει το 2013, μετά από μελέτες, ότι οι “καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων“, τα οποία έχουν απαγορευτεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Σιγκαπούρη.

[via]

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας