Είστε συνεχώς κουρασμένοι και δεν έχετε δυνάμεις; Δείτε ΤΙ σημαίνει Αυτό για την Υγεία σας και από ΠΟΙΕΣ ασθένειες Κινδυνεύετε!

Όλοι νιώθουμε κουρασμένοι κατά καιρούς. Το αποδίδουμε στο άγχος, σε ξενύχτι ή σε δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά. Και ενώ αυτές οι αιτίες οφείλονται σε μεμονωμένα περιστατικά κόπωσης, η χρόνια και ανεξήγητη κούραση πιθανόν να οφείλεται σε κάποια ιατρική πάθηση.

Παρακάτω εξηγούνται 8 τέτοιες παθήσεις.

1. Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής μας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού μας. Δημιουργεί ορμόνες που ελέγχουν τον τρόπο που το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Όταν ο θυρεοειδής δημιουργεί πολύ λίγες από αυτές τις ορμόνες, νιώθουμε αδύναμοι και κουρασμένοι.

Ο υποθυρεοειδισμός που δεν αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξαιτίας της ασθένειας υπάρχει τάση για αύξηση της κακής χοληστερόλης.

25 εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ πάσχουν από υποθυρεοειδισμό και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν διαγνωστεί με την πάθηση.

2. Έλλειψη σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου είναι εξαιρετικά κοινή και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πρόβλημα με την έλλειψη σιδήρου είναι ότι προκαλεί στον οργανισμό απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων πιο γρήγορα από ό, τι μπορούν να αντικατασταθούν, μια κατάσταση γνωστή ως αναιμία.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό και προσφέρουν σε διάφορα όργανα ενέργεια για να λειτουργήσουν σωστά. Τι συμβαίνει την περίπτωση που υπάρχει έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων; Καλά το μαντέψατε: κόπωση.

Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, όπως συχνά συμβαίνει, η έλλειψη σιδήρου αποτελεί αιτία για καρδιακή ανεπάρκεια. Υπολογίζεται ότι η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί 154.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

3. Διαβήτης

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την ικανότητα ενός διαβητικού να μεταφέρουν τη γλυκόζη (ενέργεια) από το αίμα στα διάφορα κύτταρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία στην εκτέλεση των καθηκόντων που κάποτε ήταν εύκολα.

Το 9,3% του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, και το 27,8% αυτού του αριθμού δεν έχουν λάβει καν διάγνωση.

Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο τα 20 χρόνια, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν θεραπεία ή δεν έχουν διαγνωστεί, που μπορεί να οδηγήσουν σε ξαφνική καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Ινομυαλγία
Η ινομυαλγία προκαλεί κόπωση, εξαιτίας της ενοχλητικής φύσης άλλων συμπτωμάτων της, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Ανησυχία
  • Κατάθλιψη
  • Χρόνιους πονοκεφάλους
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Σημεία Πυροδότησης Πόνου
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το 75% των ασθενών με ινομυαλγία δεν έχουν λάβει διάγνωση.

Αυτός ο υψηλός αριθμός οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ορισμένοι άνδρες λανθασμένα πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους δεν θα οφείλονται σε ινομυαλγία. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ινομυαλγία αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της αυτοκτονίας και θάνατο από τυχαίο κίνδυνο.

5. Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η κόπωση εμφανίζεται στο 80% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα. Οι γιατροί υποπτεύονται ότι η ασθένεια προκαλεί κόπωση λόγω των νυκτερινών μυϊκών σπασμών και της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης που μπορεί να κάνει αδύνατο έναν ξεκούραστο ύπνο.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας στις ΗΠΑ. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν εξίσου πολλοί ασθενείς που δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί με την πάθηση.

6. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια απίστευτα κοινή διαταραχή. Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι πλήττει 40 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει θεραπεία, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών που πάσχουν αναζητούν θεραπεία.

Όσοι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία είναι εκτεθειμένοι σε χρόνια κόπωση εξαιτίας των συχνών πονοκεφάλων και χρόνιων πόνων.

7. Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός)

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια λοίμωξη που συνήθως περνάει μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Αλλά η κόπωση που εμφανίζεται ως συνέπεια της ασθένειας μπορεί να διαρκέσει για διάστημα 6 μηνών μετά την αρχική μόλυνση.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δερματικά εξάνθηματα
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία
  • Πονόλαιμος
  • Πρησμένη σπλήνα
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Ίκτερος

Υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια περιπτώσεις λοιμώδους μονοπυρήνωσης κάθε χρόνο. Τα μικρόβια που τη προκαλούν μπορούν να μεταδοθούν από φιλιά, έκθεση σε βήχα και ανταλλαγή μαχαιροπίρουνων.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να αποβεί μοιραία εξαιτίας επιπλοκών 1 στις 1.000 περιπτώσεις.

8. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαταράσσει σοβαρά τον κύκλο ύπνου REM και μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αν κοιμάστε με κάποιον άλλο, ζητήστε του να προσέξει τα ακόλουθα συμπτώματα άπνοιας ύπνου:

  • Υπερβολική ροχαλητό
  • Μεγάλες παύσεις στην αναπνοή, ενώ κοιμάστε

Όσοι είναι υπέρβαροι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άπνοιας ύπνου.

Η άπνοια ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ένα άτομο να πεθάνει εξαιτίας της απότομης πτώσης των επιπέδων οξυγόνου. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατικά προβλήματα και επιπλοκές κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Στο βίντεο που ακολουθεί μάθετε περισσότερες συμβουλές για τη σωστή στάση ύπνου ενώ κοιμόμαστε. 

Credit: davidwolfe.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας