Δείτε ΤΙ συμβαίνει στα Κόκαλα και τι Αρθρώσεις σας κάθε φορά που κάνετε “ΚΡΑΚ” στα δάχτυλά σας. Δεν Φαντάζεστε!

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε αυτό τον κόσμο: αυτοί που «σπάνε» τις αρθρώσεις τους, και αυτοί που δυσανασχετούν κάθε φορά που ακούνε τον ήχο των αρθρώσεων κάποιου άλλου να σπάνε μία προς μία.

Αν ανήκετε στην πρώτη ομάδα, πιθανώς έχετε ακούσει κάποιον να σας λέει πόσο κακό κάνει στην υγεία σας να «σπάτε» διαρκώς τις αρθρώσεις σας. Μπορεί να το έχετε αναρωτηθεί, αλλά αυτό ίσως ποτέ δεν σας έχει σταματήσει να το κάνετε ξανά. Μετά από χρόνια συζητήσεων αν τελικά κάνει κακό ή όχι, έχουμε επιτέλους μια απάντηση.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν «σπάτε» τις αρθρώσεις σας:

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι μύες σας αρχίζουν να παθαίνουν κράμπες, οι αρθρώσεις σας αρχίζουν να πονούν και η όραση και η ακοή εξασθενούν. Αν σπάτε τις αρθρώσεις σας σε τακτική βάση, τότε μάλλον απολαμβάνετε το αίσθημα έκτασης των δαχτύλων σας, που ακολουθεί ο κενός ήχος. Αλλά γνωρίζετε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν σπάτε τις αρθρώσεις σας;

Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση: στις αρθρώσεις, δύο οστά ενώνονται και συνδέονται με συνδέσμους. Υπάρχει ένα μικρό κενό χώρου μεταξύ των οστών, ώστε να είναι δυνατό τα δάχτυλά να λυγίζουν. Όταν σπάτε τις αρθρώσεις σας, τεντώνετε την επιφάνεια της άρθρωσης και τεντώνετε τα οστά μεταξύ τους. Αυτό μειώνει την πίεση στο κενό.

Έτσι τι είναι αυτός ο κενός ήχος;

Υπάρχει ένα υγρό στο εσωτερικό των αρθρώσεων που περιέχει αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο. Όταν η πίεση μειώνεται στην άρθρωση, αυτά τα αέρια απελευθερώνονται. Η φυσαλίδα αερίου που απελευθερώνεται από το «σπάσιμο» δημιουργεί τον δυνατό κενό ήχο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Boutin, έναν ακτινολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το «σπάσιμο» των αρθρώσεων τεντώνει τις αρθρώσεις. Έχετε παρατηρήσει ότι αποκτάτε καλύτερη κίνηση στα δάχτυλά σας μετά από αυτή την ενέργεια; Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις σας επιτρέπει στα δάχτυλά σας να γίνουν πιο ευέλικτα.

Έτσι, το «σπάσιμο» των αρθρώσεων κάνει κακό;

Όχι! Ο Δρ. Γκρεγκ Kawchuk από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, εξηγεί ότι οι άνθρωποι πιθανόν να υποθέτουν ότι είναι μια κακή συνήθεια, εξαιτίας του δυνατού ήχου του σπασίματος. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή αρθρίτιδα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το «σπάσιμο» των αρθρώσεων δεν αυξάνει τον εκφυλισμό των αρθρώσεων.

Έτσι μπορείτε πλέον ελεύθερα να «σπάτε» όσο θέλετε τα δάχτυλά σας!

Credit: Davidwolfe

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας