Δείτε πόσο καιρό χρειάζεται για να καθαρίσουν τα πνευμόνια ενός καπνιστή, μετά το τελευταίο του τσιγάρο!

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, όσοι από εσάς έχετε κόψει το κάπνισμα εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ΠΟΤΕ!

Δυστυχώς όμως, για όσους το παραέκαναν ο χρόνος που απαιτείται για να διαφύγουν τον κίνδυνο είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Παρότι όσοι κόβουν το κάπνισμα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων ασθενειών, προκειμένου να φτάσουν στα επίπεδα υγείας κάποιου που δεν έχει καπνίσει ποτέ, πρέπει να το κόψουν νωρίςαναφέρει ο δρ. Ali Ahmed του Center for Health and Aging.

Τα αποτέλεσμα προήλθαν από μακροχρόνια έρευνα (Cardiovascular Health Study) σε ενήλικες άνω των 65 ετών. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 1.297 πρώην καπνιστές που σταμάτησαν πριν 15 χρόνια, 2.556 άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και 629 που εξακολουθούν να είναι καπνιστές. Το 1/3 αυτών που το είχαν κόψει κάπνιζαν σαν… φουγάρα.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθούνταν επί 13 χρόνια και σχεδόν το ίδιο ποσοστό – 21% – τόσο των μη καπνιστών όσο και των πρώην καπνιστών είχαν καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ το ποσοστό ανέβηκε στο 30% για όσους κάπνιζαν υπερβολικά.

Συμπερασματικά, οι άνθρωποι που εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας από τις 2 υπόλοιπες ομάδες, ενώ ήταν 2 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε ασθένεια (όχι μόνο λόγω καρδιάς).

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας