Ασθενής αισθάνεται πλήρης ξανά, ύστερα από την Πρώτη Διπλή Μεταμόσχευση Χεριών στο Ηνωμένο Βασιλείο!

Ο πρώτος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση και στα δύο του χέρια, ανυπομονεί να κρατήσει ένα μπουκάλι μπύρας και να φορέσει ρούχα με κουμπιά ξανά!

Ο Chris King, ετών 57, έχασε και τα του δύο χέρια – εκτός από τους αντίχειρες – σε ένα ατύχημα που είχε με πιεστικό μηχάνιμα στο χώρο εργασίας του, πριν από τρία χρόνια.

Πλέον, είναι ο πρώτος άνθρωπος που αντικατέστησε και τα δύο του χέρια και ο δεύτερος που έκανε μεταμόσχευση χεριού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς αναρρώνει μετά από την χειρουργική επέμβαση σε εξειδικευμένο κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Leeds General Infirmary, είπε: “Δε θα μπορούσα να ευχηθώ για κάτι άλλο. Είναι καλύτερο από το να κέρδιζα ένα λαχείο επειδή είμαι ολόκληρος και πάλι.

Ο Mark Cahill, ιδιοκτήτης παμπ από το Yorkshire, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που υπεβλήθει σε μεταμόσχευση χεριού το 2012 – αυτή η επέμβαση όπως και του κ. King πραγματοποιήθικαν από τον ίδιο χειρούργο.

Ο κ. King διηγείται πως πέρασε τρία χρόνια προσπαθώντας να συνηθίσει και να προσαρμοστεί σε μια ζωή χωρίς χέρια.

Πως η επίπονη και περίπλοκη επέμβαση, πραγματοποιήθηκε βήμα προς βήμα. Ο κ. King είπε ότι η επέμβαση ήταν πλήρως επιτυχής, διότι ήδη έχει κάποια κίνηση στα χέρια και δήλωσε ότι του φαίνεται απίστευτο και ανυπομονεί να βγάλει τους επιδέσμους για να μπορέσει επιτέλους να δει τα χέρια του ξανά.

Λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία που έγινε η επέμβαση δεν έχουν δημοσιευθεί για μειωθούν οι πιθανότητες αναγνώρισης του δότη, καθώς τα στοιχεία του δεν έχουν δημοσιευθεί.

Αστειευόμενος, είπε πως μόλις είχε καταφέρει να σταματήσει να τρώει τα νύχια του πριν το ατύχημα. Παθιασμένος με τη ποδηλασία, είχε προσαρμώσει ειδικά το ποδήλατό του μετά το ατύχημα για να συνεχίσει το χόμπι του. Τώρα, ανυπομονεί να οδηγήσει σωστά πλέον το ποδηλατό του και να αρχίσει να ασχολείται με απλά πράγματα και πάλι, όπως η κηπουρική.

Ο κ. King επέστρεψε στην παλιά του δουλειά, αλλά δυστυχώς του είναι ακόμη δύσκολο, προς το παρόν, όταν βρίσκεται στο τμήμα με το μηχάνημα που έκοψε τα χέρια του. Ο ίδιος δηλώνει πως αν και μερικές φορές δε σημαίνει τίποτα γι’ αυτόν, άλλες πάλι δεν μπορεί να σταθεί καν σε εκείνο τον χώρο. Ελπίζει όμως πως θα καταφέρει να υπερνηκίσει αυτή τη φοβία.

Ένας ειδικός από την ομάδα των γιατρών στο Σέφιλντ, τον παρέπεμψε στον πλαστικό χειρούργο Simon Kay στο Leeds General Infirmary, ο οποίος τον γνώρισε στον Mark Cahill – τον πρώτο ασθενή που έκανε μεταμόσχευση στο χέρι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012.

Ο κ Cahill τον ενθάρρυνε να κάνει την επέμβαση και πλέον είναι δύο καλοί φίλοι.

Περίπου 80 μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στους ασθενείς την ευκαιρία να αγγίξουν και να αισθανθούν και πάλι.

Μετά από μία επιτυχημένη επέμβαση και ύστερα από χρόνο και φροντίδα, το μεταμοσχευμένο μέλος θα μπορεί να κουνηθεί με δύναμη και επιδεξιότητα. Ακόμη, διατηρεί τη θερμότητα του σώματος και θα μπορεί να επουλώνεται από τυχόν πληγές.

Κατά την διαδικασία, που κράτάει από 6 έως 10 ώρες, μία ομάδα χειρουργών εργάζεται για να αφαιρέσει το χέρι του δότη, ενώ μία άλλη εργάζεται στον αποδέκτη.

Τα οστά ενώνονται με πλάκες τιτανίου και βίδες, ακριβώς όπως και με ένα τυπικό σπασμένο οστό, αλλά οι πλάκες παραμένουν στη θέση τους για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Οι χειρουργοί στη συνέχεια, συνδέουν τους βασικούς τένοντες και τους βασικούς μυς, πριν συνδέσουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Μόλις το αίμα αρχίσει να κυκλοφορεί, συνδέονται τα υπόλοιπα νεύρα, οι τένοντες και οι μυς – ενώ η αίσθηση στο χέρι επανέρχεται σταδιακά.

Μια μεταμόσχευση χεριού κοστίζει περίπου 60.000 ευρώ και επιπλέον 2.500 με 3.000 το κόστος της αποκατάστασης και των φαρμάκων.

Η κύρια εστίαση είναι να αντιστοιχίσουν την ομάδα αίματος, τον τόνο του δέρματος και το μέγεθος του χεριού.

Την έγκριση για το μόσχευμα την δίνει ή ο ίδιος ο/η δότης ή η οικογένειά του μετά τον θάνατό του/της.

Η πλειοψηφία των ασθενών, έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους και έχει βελτιωθεί κατά πολύ η ποιότητα ζωή τους.

Credits: Daily Mail

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας