Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο; Δείτε 10 μυστικά που θα σας λύσουνε το πρόβλημα!

Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι που πάσχετε από αϋπνίες και σίγουρα δεν είναι κάτι τόσο περίεργο. Οι λόγοι που δε μπορείτε να κλείσετε μάτι ποικίλουν όπως το άγχος για το αυριανό διαγώνισμα.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας ταλαιπωρεί, ήρθατε στο σωστό μέρος. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 10 απλούς και δοκιμασμένους τρόπους για… όνειρα γλυκά. Ας τους δούμε λοιπόν:

1. Σηκωθείτε και ασχοληθείτε με κάτι

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά αν δε σας έχει πάρει ο ύπνος μετά από 20 λεπτά προσπάθειας δε θα καταφέρετε και πολλά αν μείνετε στο κρεβάτι. Σηκωθείτε και περπατήστε λίγο, διαβάστε και γενικά ξεχάστε το γεγονός ότι δε μπορείτε να κοιμηθείτε.

2. Αποφύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο

Αυτό ισχύει για την τηλεόραση, το smartphone, το tablet και οτιδήποτε παρεμφερές. Το φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές ελαττώνει την έκκριση μελατονίνης, ουσία που παράγει ο εγκέφαλός μας για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε.

3. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα, κάθε μέρα

Όλοι μας μένουμε λίγο παραπάνω ξάγρυπνοι τα Σ/Κ, αλλά περισσότερο κακό μας κάνει παρά καλό. Το να πέφτουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα κρατάει το βιολογικό μας ρολόι “ρυθμισμένο” και όσο αυστηρό κι αν σας ακούγεται, ο ύπνος που θα κάνετε θα σας αποζημιώσει.

4. Ανανεώστε το κρεβάτι σας

Είναι τα μαξιλάρια σας αναπαυτικά; Μήπως το στρώμα σας είναι πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό; Στην τελική, πως περιμένετε να σας πάρει ο ύπνος όταν το ίδιο σας το κρεβάτι σας προκαλεί δυσφορία;

5. Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι σας μόνο για συγκεκριμένους λόγους

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να απολαμβάνετε το πρωινό σας στο κρεβάτι, ή όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να διαβάζετε ξαπλωμένοι, όλα αυτά μπορεί να είναι η αιτία που δε σας παίρνει ο ύπνος το βράδυ. Όσο περισσότερες δραστηριότητες κάνετε στο κρεβάτι – που δεν έχουν σχέση με τον ύπνο – τόσο πιο δύσκολη θα είναι η μετάβασή σας στην αγκαλιά του Μορφέα.

6. Δοκιμάστε τα συμπληρώματα μελατονίνης

Είπατε να δείτε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς και πριν καλά-καλά το καταλάβετε έχει πάει 4 και σε 5 ώρες πρέπει να είστε στο γραφείο. Επειδή όμως η ώρα του ύπνου πέρασε και η παραγωγή μελατονίνης στον εγκέφαλό σας έχει καθυστερήσει, δεν έχετε και πολλές ελπίδες να μην κουτουλάτε αύριο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή υπνωτικό.

7. Διώξτε το άγχος σας

Εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις. Προσπαθείστε όμως να επιλύσετε οτιδήποτε σας απασχολεί πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας. Αν κάτι σας θυμώνει, δοκιμάστε να το “παίξετε” δικηγόρος του Διαβόλου με τον εαυτό σας, για να ηρεμήσετε. Επίσης, πολλοί έχουν ανακαλύψει πως το να κρατούν ημερολόγιο με ό,τι τους απασχολεί, τους βοηθάει να “ξεσπάσουν” πριν ξαπλώσουν.

8. Πάρτε βαθιές αναπνοές

Υπάρχουν άπειρες τεχνικές αναπνοής για χαλάρωση εκεί έξω. Βρείτε μια που σας ταιριάζει και δοκιμάστε την!

9. Κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και μετρήστε αντίστροφα από το 1000

Ίσως ακούγεται σαν το πιο χαζό πράγμα που σας έχουν προτείνει ποτέ, αλλά δουλεύει! Ξαπλώστε στο κρεβάτι, κλείστε κουρτίνες, πατζούρια και φώτα και αρχίστε να κουνάτε αργά τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας, μετρώντας αντίστροφα από το 1000 (από μέσα σας). Είναι σαν να κάνετε mini διαλογισμό πριν κοιμηθείτε και θα χαλαρώσετε αμέσως!

10. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε σεμινάρια ύπνου

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο κέντρο στην περιοχή σας, που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί δε μπορείτε να κλείσετε μάτι κάθε νύχτα και το μόνο που ίσως χρειαστεί να κάνετε είναι να περάσετε 2 νύχτες στις αναπαυτικές εγκαταστάσεις τους, απλά λίγο… καλωδιωμένοι.

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας