Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας: Ο λαχταριστός σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό που γλυκαίνει τη Θεσσαλονίκη

Πριν από μερικές εβδομάδες στα timeline των facebook αρκετών Θεσσαλονικέων έκανε την εμφάνισή του αυτός ο χαλβάς που μαγεύει!

Ο καλύτερος χαλβάς του κόσμου

Ένας υπάλληλος ζαχαροπλαστείου παίρνει στο χέρι του ένα χάρτινο κυπελάκι και βάζει σε αυτό παγωτό. Όλα καλά μέχρι εδώ είπαν οι περισσότεροι. Η συνέχεια ωστόσο αποτελεί μια γαστρονομική έκρηξη με ξεκάθαρα ανατολίτικη υπογραφή.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές Θεσσαλονικέων στα σπίτια τους έρχεται να αναπαυθεί ζεστός πάνω στο κατσικίσιο παγωτό.

Ένα ανατολίτικο γλύκισμα ωστόσο φημίζεται για την πληθωρικότητά του. Πάνω από τον σιμιγδαλένιο χαλβά που φτιάχνεται με ζωικό βούτυρο θα μπει ταχίνι, θα πασπαλιστεί τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και θα συνοδευθεί με ένα μπισκοτάκι κανέλας.

Αυτό ήταν. Το εν λόγω βίντεο μίλησε στον καρδιά και στις γεύσεις των Θεσσαλονικέων, ιδιαίτερα αυτών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία.

Υπαίτιος όλου αυτού του «mouth watering βίντεο» όπως τα αποκαλούν οι Αμερικανοί, είναι ο κολοσσός της ανατολίτικης χαλβαδοποιίας, η Helvaci Ali.

Το ελληνικό παρακλάδι που έχει ήδη ανοίξει με μεγάλη επιτυχία στην πόλη της Ξάνθης, αθόρυβα αλλά και στοχευμένα ταξίδεψε λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά, στη Θεσσαλονίκη και μέσω του franchise του φημισμένου brand άνοιξε και στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Ολύμπου 51.

Αν και συντηρητική στο θέμα του φαγητού, στο γλυκό η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα περισσότερο δεκτική, γεγονός το οποίο έφερε από την Τουρκία ένα προϊόν που έχει μεγάλη απήχηση στη Μέση Ανατολή, κάτι που αποδεικνύει το συνεχές άνοιγμα καταστημάτων στις χώρες που αγαπούν τον χαλβά.

Στη χώρα μας ο σιμιγδαλένιος χαλβάς της Helvaci Ali ήρθε στην Ξάνθη με την Helvaci Ali Hellas, με αποκλειστικό διαχειριστή των δικαιωμάτων την MYG IKE.

Εκτός της Θεσσαλονίκης, μέσω του franchise έχει ανοίξει κατάστημα και στην πόλη της Καβάλας.

Από το Κόσοβο στην Προύσα

Η ιστορία του συγκεκριμένου χαλβά ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία και συγκεκριμένα στο Κόσοβο και το Πρίζρεν.

Ο Ιντρίς Εφέντι, ιδρυτής ουσιαστικά της εταιρείας, απασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής χαλβά, μπόζα (ανατολίτικο ρόφημα από δημητριακά) και μούστου.

Οι μετακινήσεις των πληθυσμών στα Βαλκάνια ήταν τότε συνεχείς και ο Ιντρίς Εφέντι μεταναστεύει στην επαρχία της Προύσας και συγκεκριμένα στο Ινεγκιόλ, την άλλοτε βυζαντινή «Αγγελόκωμις». Το Ινεγκιόλ, παραμένει μια πόλη με ισχυρό γαστρονομικό αποτύπωμα αφού είναι γνωστό για τους κεφτέδες του. Ο μετανάστης από τα Βαλκάνια μεταφέρει εκεί την τεχνογνωσία της παραδοσιακής χαλβαδοποιίας και το 1900 ανοίγει το πρώτο κατάστημα που προσφέρει χαλβά, μπόζα και μηλίτη.

Ο Ιντρίς Εφέντι μεταλαμπαδεύει τη γνώση στον γιο του Αλί Μποζατζιλάρ, που περνά στον εγγονό Σεντάν, για να φτάσουμε στον σημερινό κληρονόμο Τζιχάν Μποζατζιλάρ που συνεχίζει να τρέχει την αλυσίδα.

Οι γεύσεις του χαλβά γίνονται με τα χρόνια γνωστές σε όλη την Τουρκία και τα καταστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα καταστήματα στη γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 100, ενώ το brand έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό.

Ήδη, εκτός της Ελλάδας. υπάρχουν υποκαταστήματα σε Ντουμπάι, Κουβέιτ, Μπακού, Ιράκ και Σκόπια, ενώ προγραμματίζεται επέκταση σε Ρωσία και Κατάρ.

Οι γεύσεις χαλβά που προσφέρονται σε όλα τα καταστήματα είναι εκτός της κλασικής, η σοκολάτα, το φιστίκι Αιγίνης και τα φρούτα το δάσους.

Εκτός του σιμιγδαλένιου η εταιρεία παράγει και χαλβά από ταχίνι σε μεγάλο εύρος συνδυασμών και γεύσεων, πετιμέζι, μπόζα και παστέλια.

Δείτε το βίντεο

Related posts

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα