Όσα οι σεφ δε θέλεις να ξέρουν: Οι μυστικές συμβουλές για σωστό μαρινάρισμα και ζουμερό κρέας

Λίγο πριν ξεκινήσει η Τσικνοπέμπτη, κι εσύ είσαι ήδη έτοιμη για το πλούσιο τραπέζι με ζουμερά και λαχταριστά κρέατα που θα απολαύσεις με την οικογένεια και τους κολλητούς σου.

Η τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με την ιστορία, πρόκειται για την δεύτερη Πέμπτη της Σαρακοστής που βρίσκεται 11 ημέρες μακριά από την Καθαρά Δευτέρα. Κι αν δεν νηστεύεις είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσεις πιστά το έθιμο που θέλει να τσικνίσεις aka να δημιουργήσεις τα πιο λαχταριστά κρεατικά.

Υπάρχουν μερικά tips, που σίγουρα δεν γνωρίζεις, αλλά εμείς είμαστε εδώ, για να σου δώσουμε τις καλύτερες συμβούλες!

Τσικνοπέμπτη: Η σωστή μαρινάδα

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζει ότι σκοπός της μαρινάδας είναι να μαλακώσει το κρέας και να αποκτήσει μοναδική γεύση. Χάρη στα μπαχαρικά που χρησιμοποιείς για να το μαρινάρεις μπορεί να αποκτήσει έντονη, ανάλαφρη ή ακόμη και εξωτική. Αν αγαπάς και προτιμάς το κόκκινο κρέας θα χρειαστεί να προσθέσεις στην μαρινάδα, εκτός από τα απαραίτητα μπαχαρικά και κόκκινο κρασί.

Αρχικά πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στη στεγνή και την υγρή μαρινάδα. Η στεγνή περιέχει μπαχαρικά όπως πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, ή κάρυ και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι. Στην υγρή πρέπει να βάλεις το κρέας σε ένα σκεύος με κρασί μαζί με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Αν έχεις σκοπό να ψήσεις λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο ο χυμός λεμονιού είναι απαραίτητος και συνοδεύεται από μουστάρδα, γενναία δόση ελαιόλαδου και ρίγανη. Για μια πιο ιδιαίτερη γεύση αντικαθιστάς το χυμό λεμονιού με εκείνον του πορτοκαλιού και προσθέτεις σκόρδο και δεντρολίβανο.

Για το πιο σκληρό κρέας ακολουθείς την εξής διαδικασία: Μέσα σε ένα μπολ θα ρίξεις μέλι, ελαιόλαδο, μουστάρδα και ξύδι. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις το κρέας να μαλακώσει και να πάρει μια τέλεια γεύση.

Για εξωτική πινελιά μαρινάρεις το κρέας σε ρούμι με χυμό από lime και μερικά κομμάτια τζίντζερ και εστραγκόν. Θα ενθουσιαστείς με το αποτέλεσμα

Κι αν αγαπάς τα λαχανικά υπάρχει τρόπος να χαρίσεις στο κρέας τη θρεπτική τους αξία αλλά και γεύση. Το μαρινάρεις με κρεμμύδι και πολύχρωμες πιπεριές

Μην πετάξεις τη μαρινάδα μιας και μπορείς να αλείφεις το κρέας με αυτή κατά τη διάρκεια το ψησίματος.

Και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό: Αλατίζεις το κρέας τη στιγμή ακριβώς που το βγάζεις από τη μαρινάδα και λίγο πριν το ψήσεις. Αν θέλεις το κρέας να έχει έντονη γεύση θα πρέπει να μείνει στη μαρινάδα και μέσα στο ψυγείο για 24 τουλάχιστον ώρες διαφορετικά και για ένα πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα 2-3 ώρες είναι αρκετές.

Τσικνοπέμπτη: Tips για ζουμερό κρέας

Προκειμένου να παραμείνει το κρέας ζουμερό το ψήνεις σε δυνατή φωτιά. Είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατήσει τα υγρά του και να αποκτήσει την απαραίτητη κρούστα.

Προσοχή στη λεπτομέρεια με το αλάτι το οποίο ρίχνεις στο κρέας μερικά δευτερόλεπτα πριν το βάλεις στη σχάρα κι αυτό επειδή έχει την ιδιότητα να στεγνώνει το κρέας και να μην επιτρέπει το σωστό ψήσιμο.

Το πάχος του κρέατος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αν είναι χτυπημένο και πολύ λεπτό μετά το ψήσιμο είναι στεγνό και σκληρό.

Λεμόνι και ξίδι: Αποφεύγεις την υπερβολική ποσότητα στη μαρινάδα. Και τα δύο καθιστούν το κρέας σκληρό.
το πολύ λεμόνι εξαφανίζει κάθε γεύση κρέατος.

Καλό είναι αν έχεις επιλέξεις μεγάλα κομμάτια κρέατος και τα ψήσεις στο φούρνο καλό είναι να τα τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και να τα αφήσεις στους 200 βαθμούς για μιάμισι περίπου ώρα.

Related posts

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα