10 Γνωστά λαχανικά όπως ΔΕΝ τα έχετε ξαναδεί και σίγουρα θα σας αφήσουν άφωνους!

Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και να βρούμε τα πιο ασυνήθιστα και εκπληκτικά λαχανικά που καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

10. Πολύχρωμο καλαμπόκι

Οι σπόροι του καλαμποκιού με ημιδιαφανή, ιριδίζοντα χρώματα οδήγησε τον Αμερικανό αγρότη Karl Barns να το ονομάσει Glass Gem. Όταν μαγειρεύεται το καλαμπόκι, δεν χάνει το χρώμα του, αλλά είναι πολύ σκληρό, και να το φάτε βραστό δεν έχει αποτέλεσμα. Από αυτό το καλαμπόκι φτιάχνεται αλεύρι και ποπ κορν.

9. Λάχανο romanesco

Αυτό το παράξενο λαχανικό ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Ιταλία και εμφανίστηκε χάρη στη διασταύρωση του κουνουπιδιού και του μπρόκολου. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: καροτίνη, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, αλλά οι φυτικές ίνες είναι λιγότερες από το λάχανο, και για το λόγο αυτό, απορροφάται πολύ καλύτερα. Το λάχανο romanesco έχει λεπτή γεύση, που θυμίζει το μπρόκολο.

8. Blitum capitatum (Φράουλα σπανάκι)

Όπως αποδείχθηκε, υπάρχει απλό σπανάκι και είδη με μια τέτοια μούρα, που θυμίζουν βατόμουρα ή φράουλες. Και τα φύλλα και οι καρποί του φυτού είναι βρώσιμοι – τα φύλλα του ξεπερνούν σε περιεκτικότητα σιδήρου πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ενώ η πρωτεΐνη ανά 100 γραμμάρια φύλλων περιέχει πολλή παραπάνω πρωτεΐνη ίδια ποσότητα γάλακτος σε σκόνη. Ωστόσο, τα μούρα του είναι σχεδόν άγευστα, αλλά είναι εξίσου ωφέλιμα.

7. Μωβ γλυκοπατάτα

Οι μωβ πατάτες είναι μια από τις ποικιλίες της γλυκοπατάτας, προέρχονται από το Περού και την Κολομβία. Όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή, θα λατρέψουν αυτό το λαχανικό: περιέχει αντιοξειδωτικά και είναι ωφέλιμη για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

6. Νοπάλ

Οι Μεξικανοί λατρεύουν αυτό το είδος κάκτου και εδώ και πολύ καιρό συνυπάρχει με τις πατάτες και το καλαμπόκι στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το νοπάλ περιέχει πολλές βιταμίνες και προάγει την καύση του λίπους στο σώμα. Προστίθεται σε σαλάτες, σε ψητά, χρησιμοποιείται ως συστατικό για κυρίως πιάτα, ακόμα και ως τουρσί. Ο φρέσκος κάκτος έχει γεύση σαν μια διασταύρωση από σπαράγγια και αρακά, ενώ το τουρσί έχει γεύση σαν αγγουράκι τουρσί.

5. Πολύχρωμο κουνουπίδι

Αυτά τα λαχανικά θα κοσμούν κάθε τραπέζι και επιπλέον είναι ωφέλιμα όπως το κοινό λευκό κουνουπίδι.

4. Ρίζα λωτού

Η ρίζα λωτού θεωρείται λιχουδιά στην ιαπωνική, κινέζικη και ταϊλανδέζικη κουζίνα, όμως αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί εύκολα να γίνει αιτία δηλητηρίασης. Η ρίζα περιέχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες, βιταμίνες και αμινοξέα.

3. Κινέζικη πικρή κολοκύθα

Αυτό το λαχανικό είναι αρκετά συχνό στην Ασία, αλλά είναι σημαντικό να το μαγειρέψετε – η πικρή σάρκα και ο χυμός του είναι τελείως τοξικός. Ωστόσο, η πικρή κολοκύθα είναι πολύ ωφέλιμη: περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο, και μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός του λαχανικού είναι σε θέση να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος.

2. Oxalis tuberosa (Oka)

Αυτό το ασυνήθιστο λαχανικό καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική: Κολομβία, Περού και Χιλή. Το Oka θυμίζει λίγο την πατάτα, αλλά διαφέρει ελαφρώς στο πικάντικο άρωμα, στα έντονα χρώματα και στο μέγεθος. Σε αντίθεση με τις πατάτες, το οka μπορεί να καταναλωθεί ωμό.

1. Ραπανάκια καρπούζι

Το όνομα είναι παραπλανητικό: αυτό ραπανάκι που τα χρώματά του θυμίζουν καρπούζι, αλλά η γεύση του δεν είναι γλυκιά. Η γεύση και η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών δεν διαφέρουν από το συνηθισμένο ραπανάκι, αλλά φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Credit: Adme

Related posts

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα