Χοιρινό μπούτι με μέλι και μουστάρδα

Συστατικά
2 κιλά ρολό μπούτι χοιρινό σε δίχτυ
1 στικ κανέλας
20 κόκκοι πιπεριού
20 κόκκοι κόλιανδρου
2 φύλλα δάφνη
5 γαρίφαλα
100 γρ. πικάντικη μουστάρδα

Για το γλάσο
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. μέλι
1 κ.σ. μείγμα 5 μπαχαρικών

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε το μπούτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
Βάζουμε μέσα την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού, τον κόλιανδρο, τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
Φέρνουμε το νερό σε βρασμό και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει για περίπου 3 1/2 ώρες, συμπληρώνοντας νερό αν χρειαστεί και ξαφρίζοντας ανά μισή ώρα. Αν έχουμε ένα θερμόμετρο κρέατος τότε η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει τους 69 βαθμούς στο κέντρο του ρολού.
Προσεκτικά βγάζουμε το χοιρινό από τη κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα, να κρυώσει.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα υλικά για το γλάσο και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βάζουμε το χοιρινό πάνω σε μια σχάρα, αφαιρούμε το δίχτυ και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα ταψί. Αλείφουμε με τη μουστάρδα το ρολό και βάζουμε 5 λεπτά στον φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε τον φούρνο και με μία κουτάλα περιχύνουμε μία κουταλιά από το γλάσο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανά 10 λεπτά (περίπου 3-4 φορές). Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο το κρέας και σερβίρουμε σε φέτες.

Tip
Μπορείτε μέσα στο ταψί, κάτω από τη σχάρα, να βάλετε λαχανικά της επιλογής σας (καρότα, κολοκυθάκια, πατάτες). Θα ψηθούν μέσα στο γλάσο και θα γίνουν πεντανόστιμα…

(via)

Related posts

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα