Τι τρώει ο κάθε λαός του κόσμου τις ημέρες του Πάσχα;

Αρνί ή κατσίκι, κουλουράκια, τσουρέκια, κόκκινα αβγά. Ολα παραπέμπουν στο Πάσχα για τους Ελληνες. Τι τρώνε όμως οι υπόλοιποι λαοί αυτές τις ημέρες;
Σε κάθε χώρα υπάρχουν γλυκά και αλμυρά έθιμα, μικρές λιχουδιές που σηματοδοτούν την έλευση του Πάσχα, είτε για Καθολικούς, είτε για Ορθόδοξους Χριστιανούς. Το Business Insider συγκέντρωσε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα αυτών των ημερών.

Στο Μεξικό, συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή τρώνε «capirotada», μία πουτίγκα με γλυκό ψωμί, καλυμμένο με σιρόπι, φρούτα, καρύδια και τυρί.

Η «fanesca» είναι μία σούπα που σερβίρουν στο Εκουαδόρ την εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Εχει γάλα, κολοκύθα, φασόλια, δημητριακά, μπιζέλια, αβγά, καλαμπόκι και βακαλάο.

Στην Τζαμάικα, οι Χριστιανοί τρώνε το Πάσχα ψωμάκια και τυρί. Τα ψωμάκια, που είναι φτιαγμένα με μπαχαρικά και σταφίδες, κόβονται στα δύο και τα τρώνε με φέτες τυριού, συνήθως τσένταρ.

Τα «σταυρωτά» ψωμάκια είναι μία παράδοση των ημερών στην Αγγλία. Ψήνονται με σταφίδες και επάνω έχουν ένα σταυρό από γλάσσο.

Στην Ολλανδία το «advocaat» είναι το παραδοσιακό ρόφημα του Πάσχα. Είναι ένα κρεμώδες αλκοολούχο με βάση το μπράντι, με αβγά, ζάχαρη, μέλι και βανίλια. Είτε το πίνουν σκέτο, είτε το προσθέτουν σε πουτίγκα.

Επίσης, στην Ελλάδα, αλλά και χώρες της δυτικής και κεντρικής Ασίας, καταναλώνεται το τσουρέκι αυτές τις ημέρες, στολισμένο με κόκκινα αβγά.

Σε χώρες όπως η Σερβία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία και κάποιες περιοχές της Ρωσίας, οι ορθόδοξοι χριστιανοί τρώνε «kulich», ένα κυλινδρικό κέικ με λευκό γλάσο. Στην πασχαλιάτικη λειτουργία το στολίζουν με λουλούδια και το «ευλογεί» ο παπάς.

Στη Φιλανδία το Πάσχα συνήθως τρώνε «mämmi» ένα μαλακό και αρωματισμένο ψωμί με μελάσα και ξύσμα πορτοκαλιού, το οποίο σερβίρεται με γάλα ή κρέμα.

Η «Torta pascualina» είναι πίτα με σπανάκι, ρικότα και αβγά. Είναι κλασικό πιάτο στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Στις ΗΠΑ, το κλασικό πασχαλινό πιάτο είναι χοιρομέρι, το οποίο συνήθως σερβίρεται με ανανά και κεράσια.

Το προβατάκι από βούτυρο είναι κάτι σύνηθες στη Ρωσία, τη Σλοβενία και την Πολωνία. Συνήθως έχει κόκκους πιπεριού για μάτια και μία κόκκινη κορδέλα στο λαιμό.

Η μυρωδιά από τα κουλουράκια που ψήνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι συνδεδεμένα με την παιδική ηλικία των περισσοτέρων Ελλήνων.

Related posts

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα