Υπογράφουν τώρα Μητσοτάκης-Ερντογάν: Τα 10 ελληνικά νησιά που θα έχουν «ελευθέρας» οι Τούρκοι

Για πρώτη φορά δέκα νησιά του ανατολικού Αιγάιου ανοίγουν… τα λιμάνια τους στους Τούρκους πολίτες χωρίς βίζα: Υπογράφεται συμφωνία για τη μοναδική εξαίρεση της Ζώνης Σένγκεν!

 Τα 10 ελληνικά νησιά που θα έχουν «ελευθέρας» οι Τούρκοι

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μίλησε την Τετάρτη για τη νέα διμερή συμφωνία που θα υπογραφεί στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν προκειμένου να καταστήσει πολύ πιο εύκολη για τους Τούρκους πολίτες την επίσκεψή τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε πως «είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση: από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας.

Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός και θα αφορά τα νησιά:

Λήμνο,
Λέσβο,
Χίο,
Σάμο,
Λέρο,
Κάλυμνο,
Κω,
Ρόδο,
Σύμη και
Καστελόριζο.

Related posts

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ρίγη συγκίνησης: Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στην Τήνο μέσα στη θάλασσα για εκείνους που χάθηκαν σε αυτήν

Δείτε ζωντανά την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα