Τσίπρας από Ιθάκη: «Η Ελλάδα βίωσε από το 2010 τη σύγχρονη Οδύσσειά της»

Το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη για την έξοδο της χώρας μας από το πρόγραμμα διάσωσης προβλήθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης από την κρατική τηλεόραση.

Από την έναρξη κιόλας του διαγγέλματος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τα Μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους ερήμωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίσει αυτή τις τύχες και το μέλλον της σα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς εξαναγκασμούς και άλλες θυσίες του λαού μας.”

Στο λόγο του έκδηλα φρόντισε να συνδέσει τον τόπο όπου βρισκόταν, την Ιθάκη, και τις περιπέτειες του Οδυσσέα με την οκτάχρονη περιπέτεια της χώρας.


«Η Ελλάδα βίωσε από το 2010 τη σύγχρονη Οδύσσειά της”

«Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες συμπληγάδες”, λέει ο ποιητής. Αυτές τις συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της, τα κατορθώματα και οι οδύνες. Η ιστορία της δεν ήταν εύκολη, αλλά πάντα είχε προορισμό, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες. Η Ελλάδα βίωσε από το 2010 τη σύγχρονη Οδύσσειά της. Μέσα σε πέντε χρόνια συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης”, υπογράμμισε.

Δε δίστασε να αναφέρει ότι όλα αυτά τα χρόνια η χώρα ήταν σε μία διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσομοίασε τον εαυτό του με καπετάνιο που ανέλαβε πριν από 3,5 χρόνια τη χώρα και δάμασε τα κύματα.

«Ακούσαμε από τις Σειρήνες ότι δεν έχει νόημα να παλεύουμε, ότι τα Μνημόνια θα μείνουν εδώ για πάντα. Τίποτα δε σταμάτησε την προσπάθειά μας”, σημείωσε με φόντο την Ιθάκη ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως μία ημέρα λύτρωσης και αφετηρία μίας νέας εποχής. Σημείωσε δε, ότι νέες μάχες είναι τώρα μπροστά, όσο οι σύγχρονες μνηστήρες είναι εδώ και περιμένουν να δουν το καράβι να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα βράχια. «Δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δε θα ξεχάσουμε τις αιτίες και τα πρόσωπα που έφτασαν τη χώρα στην κατάσταση αυτή να ξεχαστούν. Από σήμερα με σύνεση και ευθύνη ξεκινάμε για να μη γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της χρεοκοπίας. Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή”, κατέληξε.

Η άφιξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί έφτασε στην Ιθάκη, με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο της Ανωγής, προκειμένου να εκφωνήσει από εκεί το διάγγελμα για το τέλος του 3ου Μνημονίου. Μαζί του βρίσκεται και η σύντροφός του Μπέττυ Μπαζιάνα.

Ο πρωθυπουργός μετά τη μαγνητοσκόπηση του 8λεπτου διαγγέλματος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα στο Δημαρχείο, ενώ θα περιοδεύσει στη πόλη, θα συναντηθεί με φίλους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο ΜΕΝΤΩΡ, το οποίο θα του παραθέσει ο Δήμαρχος Ιθάκης.

Έξω από το δημαρχείο δεν έλειψε η ένταση με μερίδα από το συγκεντρωμένο πλήθος να διαμαρτύρονται, ενώ άλλος να τον χειροκροτούν κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Από την Ιθάκη στον κόσμο”.

Σε συνομιλία του με τον δήμαρχο, ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε τα καλοκαίρια του στην Ιθάκη, όπου όντας φοιτητής σεργιάνιζε το νησί με ένα μηχανάκι.

Πηγή

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»