Τα Σκόπια μας ζητούν να «μοιραστούμε» την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ δήλωσε ότι Σκόπια και Ελλάδα πρέπει να μοιραστούν την «πολιτιστική κληρονομιά» της Μακεδονίας επιβεβαιώνοντας έτσι το diaforetiko.gr που από την αρχή αποκάλυπτε τις προθέσεις της κυβέρνησης «των γελαστών παιδιών» του Ζ.Ζάεφ και πως κύριος στόχος των Σκοπιανών είναι η υφαρπαγή όχι μόνο του ονόματος, αλλά και μέρους της ελληνικής Ιστορίας και κατά συνέπεια και των πολιτιστικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

Χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το τι εννοεί “πολιτιστική κληρονομιά”, και αν σε αυτήν πχ συμπεριλαμβάνεται η ιστορία και ο πολιτισμός της αρχαίας Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

“Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιρασθεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση” δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς κατά την επίσημη επίσκεψή του

Ο Ντιμίτροφ επεσήμανε πως η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά και ισχυρίστηκε ότι τα Σκόπια κάνουν τα πάντα προκειμένου να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές!

Βέβαια δεν μας εξηγεί σε τι κάνουν συμβιβασμό τα Σκόπια, καθώς ούτε ονομασία για όλες τις χρήσεις δέχονται, ούτε αλλαγή συντάγματος για γλώσσα, ταυτότητα και τώρα με τον πιο εμφατικό τρόπο ζητάνε και μέρος της Ιστορίας της Μακεδονίας!

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κράτους της “Μακεδονίας” και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα” δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η διάκριση : “θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει  ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές».

Δηλαδή ο κύριος αυτός δεν αναγνωρίζει πως αυτοί που κατοικούν την χώρα του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αρχαία Μακεδονία και προφανώς διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα.

Δικαιώματα που θα αποφέρουν και πολιτιστικά και τουριστικά κέρδη στην χώρα του και στον αντίποδα θα προκαλέσουν μεγάλη οικονομική ζημιά συν όλα τα άλλα στην δική μας.

Στο μέλλον δε, καθόλου απίθανο δε θα ήταν να υπάρξουν και εδαφικές διεκδικήσεις, κανείς δε γνωρίζει πως θα είναι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί σε 30 χρόνια από σήμερα.

Εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει να εμμένει σε “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα και σε μη τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να κατοχυρωθεί erga omnes η νεα ονομασία που θα συμφωνηθεί όπως αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»

Μια σύνθετη ονομασία η οποία ωστόσο δεν θα έχει καμία σημασία χωρίς τις αλλαγές αυτές.

Την  ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Σκοπιανών  υποστηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζάεφ  για τη διευθέτηση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή και Βαλκανικών Μελετών (IFIMES) που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του IFIMES, το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα. Μόνο το 11% αντιτίθεται, ενώ το 26% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.

Όσον αφορά στο ερώτημα εάν θεωρούν την Ελλάδα ως φιλικό κράτος, το 41% απάντησε καταφατικά, το 33% απάντησε όχι, ενώ το 26% δεν είχε άποψη.

Η συντριπτική πλειοψηφία, ή το 83% υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 71% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Τα πράγματα είναι απλούστατα: και τον σκύλο θέλουν χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Συνήθως δεν γίνεται αυτό στην ζωή, όμως πάντοτε αυτό εξαρτάται από τον περίγυρο.

Αν ο περίγυρος το ανέχεται τότε πολλά μπορούν να συμβούν…

Πηγή:  diaforetiko.gr

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»