Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Μόλις έφυγε το Πάσχα, ετοιμαζόμαστε για Πρωτομαγιά-Πώς θα είναι ο καιρός;

Η Πρωτομαγιά  είναι ο επόμενος στόχος των εκδρομέων και η ανησυχία για τον καιρό είναι πάντα ένα θέμα που μας απασχολεί όλους.

Βροχές, καταιγίδες και μετά καλοκαίρι!

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, από 18 έως 24 Απριλίου θα έχουμε βροχές και καταιγίδες τύπου «Π» και γενικά ο καιρός θα είναι άστατος με μικρά ή μεγάλα ανοίγματα. Οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες και κανονικές για την εποχή.

Από τις 25 Απριλίου έως τέλος του μήνα θα έχουμε καλοκαιρία. Ήπιες έως λίγο υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως, στα κεντρικά και νότια. Άπνοια.

Σε γενικές γραμμές, ένας ιδιαίτερος μήνας με άγριες διαθέσεις χειμερινού τύπου στην έναρξή του και ήπιος, αλλά με αρκετές βροχές σχεδόν μέχρι το τέλος του.

Την Πρωτομαγιά και μέχρι τις 9 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Ακραία φαινόμενα σε Πελοπόννησο, νησιά κεντρικού και νότιου Αιγαίου και Κρήτη. Ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, πιθανώς σε επίπεδα ρεκόρ και πιθανά χιόνια σε κορφές της Μακεδονίας. Βοριάδες.

Τα μερομήνια μίλησαν

Σύμφωνα με τον εμπειρικό μετεωρολόγο, Νίκο Βογιατζή, θα έχουμε κακοκαιρία το 1/3 του Μαΐου.

Κακοκαιρία θα επικρατεί και για το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου. Κακοκαιρίες θα υπάρχουν από 1 έως 12 του μήνα και από 23 έως 31 και το μόνο διάλειμμα με καλές σχετικά καιρικές συνθήκες θα γίνει από 13 έως 22 Μαΐου. Ο συνταξιούχος της αεροπορίας στρατού, Νίκος Βογιατζής, διαβάζει κάθε Αύγουστο τα μερομήνια, μέθοδο στην οποία τον μύησε ο πατέρας του. Ο κος Βογιατζής συμπλήρωσε, τον περασμένο Αύγουστο, 23 χρόνια που διαβάζει τα μερομήνια, πέφτοντας πολλές φορές «μέσα» στις προγνώσεις των καιρικών φαινομένων του έτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα taxydromos.

Τα μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόγνωσης του καιρού για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με αυτή, γίνονται παρατηρήσεις στον καιρό του Αυγούστου επί 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει και ένα μήνα.

Η πρώτη ημέρα του Αυγούστου την οποία θα παρατηρήσουμε θα αφορά στον ίδιο μήνα, η δεύτερη στον Σεπτέμβριο, η τρίτη στον Οκτώβριο κ.ο.κ.

Η μέθοδος, αν και δεν αναγνωρίζεται από τους μετεωρολόγους, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση καιρού για έναν ολόκληρο χρόνο, έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Φέτος ο κ. Βογιατζής συμπληρώνει 23 χρόνια στην πρόγνωση του καιρού

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο πατέρας του Γεώργιος Βογιατζής τον μύησε στην πανάρχαια μέθοδο πρόγνωσης του καιρού. Επί 50 χρόνια ο πατέρας του έβγαζε κάθε χρόνο τα μερομήνια, πριν δώσει τη σκυτάλη στον γιο του, Νίκο, μαζί με τα… μυστικά της τέχνης της καιρικής πρόγνωσης.

Η παρατήρηση ξεκινά από τις 13 Αυγούστου στις 11 το βράδυ και γίνεται καθημερινά στη μία το μεσημέρι. Κάθε μία ημέρα αντιπροσωπεύει και έναν μήνα. Η αρχή γίνεται από τον τρέχοντα μήνα. Έτσι η 13η Αυγούστου αντιπροσωπεύει τον Αύγουστο του 2020, η 14η τον Σεπτέμβριο του 2019, η 15η τον Οκτώβριο του 2019 κ.ο.κ.

Ο Νίκος Βογιατζής στρέφει το βλέμμα στον ουρανό και παρατηρεί τα σύννεφα και την κίνησή τους. «Αν είναι στάσιμα σημαίνει βροχή, αν κινούνται σημαίνει αέρας, αν είναι σαν προβατάκια έρχονται χιόνια. Τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό του Αυγούστου σημαίνουν κρύο και τα γκρίζα κακοκαιρία ενώ αν κινούνται με κατεύθυνση νότια- νοτιοανατολικά έρχεται χιονιάς», εξηγεί τη μέθοδο πρόγνωσης ο κ. Βογιατζής που έχει στήσει το παρατηρητήριό του στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Ειδικά για φέτος πάντως, ο κος Βογιατζής αντιμετώπισε δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού του έτους, λόγω της αστάθειας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των ημερών που γίνονται οι προγνώσεις.

«Καλοκαιρινή» Πρωτομαγιά ή μήπως όχι;

Αλλαγή σκηνικού την Πρωτομαγιά. Από τις βροχές στον ήλιο και σε θερμοκρασίες πάνω από 24 °C.

Γενικά, την πρώτη εβδομάδα (και τα μισά της δεύτερης), ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές. Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Στα τέλη του Μαΐου δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού. Τις περισσότερες μέρες θα έχει ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός με ανέμους έως 4 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα in.gr, Πρωτομαγιά θα κάνουμε με λαμπερό ήλιο και θερμοκρασία έως 24°C. Γενικά, την πρώτη εβδομάδα (και τα μισά της δεύτερης), ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις (12) δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα.

Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.

Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Δείτε την πρόβλεψη

Related posts

Τραγωδία στη Σάμο: Μπήκε στη θάλασσα να σώσει τη γυναίκα του και πνίγηκαν και οι 2

Ήθελε να προειδοποιήσει αλλά δεν πρόλαβε: Ανατριχιάζει η ανάρτηση της 36χρονης λίγες ώρες πριν το φονικό στην Αμφιλοχία

Θρήνος στην Αλεξανδρούπολη: 15χρονη νεκρή σε τροχαίο – Παλεύει για τη ζωή της μια 16χρονη