Στρατιώτες στην Κατερίνη έκαναν παρέλαση με τα αυθεντικά όπλα του 1940 και μαγνήτισαν τα βλέμματα

H παρέλαση στην Κατερίνη ήταν αλλιώτικη από τις άλλες. Για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε στην παρέλαση στην Κατερίνη ένας σύλλογος, ο οποίος έκλεψε την παράσταση, εντυπωσίασε τους πολίτες και καταχειροκροτήθηκε.

Ο λόγος για την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «Γεώργιος Δουράτσος, Διοικητής Ρούπελ» του Πολεμικού Μουσείου «Μιχάλης Τσαρτσίδης». Είναι η μεγαλύτερη αναβιωτική ομάδα στην Ελλάδα και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο που χρησιμοποιεί στις παρουσίες της, τα γνήσια και αυθεντικά όπλα της περιόδου που αναπαρισταται.

Η Ομάδα σήμερα έχει 65 μέλη από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι και τον Βόλο. Μάλιστα τρία από τα μέλη είναι από την Κατερίνη. Όλα τα όπλα και τα υπόλοιπα κειμήλια είναι αυθεντικά από την ηρωική μάχη του Ρούπελ το 1941. Τα όπλα αυτά και τα άλλα κειμήλια διέσωσε ο κ. Μιχάλης Τσαρτσίδης από το πεδίο μάχης του οχυρού κι έφτιαξε τότε ομάδα αντίστασης κατά των κατακτητών.

Στη συνέχεια, πολλά απ’ αυτά τα όπλα και πυρομαχικά στάλθηκαν στην Κύπρο για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Σήμερα λειτουργεί στο Σιδηρόκαστρο και στο Οχυρό Ρούπελ Πολεμικό Μουσείο με το όνομα του δημιουργού του «Μιχάλης Τσαρτσίδης». Η ομάδα που συμμετείχε στην παρέλαση έφερε μαζί της και παρουσίασε τα τυφέκια Μάλιχερ Σνάουερ, Μπερτιέ, Λεμπέλ, Πολυβόλα Σοσά και Μπρέντα!

Δείτε το σχετικό βίντεο:


 

Πηγή

Related posts

Συγκίνηση στο Ναύπλιο: 25χρονος Βορειοηπειρώτης βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με 13 νονούς

Δε δίνει καμία ανάσα ο Γιάννης Καλλιάνος: «Για ένα 24ωρο μόνο θα βελτιωθεί η κατάσταση και από βδομάδα τα φαινόμενα…»

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα