Selfies στην ακτή: Πρόσφυγες γιορτάζουν τον ερχομό τους στην Ελλάδα

Selfies στην ακτή: Πρόσφυγες γιορτάζουν μόλις φτάνουν στην παραλία και περιμένουν πως και πως να εισέλθουν στην Ευρώπη

Τα πρόσωπά τους ψημένα από τον ήλιο, μια ομάδα νεαρών ανδρών βγάζουν αυτοπορτρέτα για να αποθανατίσουν την στιγμή σε μία φωτογραφία.

Γι’αυτούς τους νεαρούς, που μαζεύτηκαν στο ηλιοβασίλεμα, αυτή η αναμνηστική φωτογραφία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής στη γη της επαγγελίας, την Ευρώπη.

Είναι μεταξύ των χιλιάδων που έχουν καταφύγει στη Λέσβο, η οποία αποτελεί ένα από τα δύο ελληνικά λιμάνια που φέρουν το κύριο βάρος της μαζικής εξόδου των προσφύγων και των μεταναστών από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πολύ νωρίτερα, προς το σούρουπο, έφτασαν στην παραλία, με φουσκωτές βάρκες. Αύριο χιλιάδες θα περιμένουν να κατοχυρωθούν στο μητρώο του νησιού πριν τους δοθεί το πράσινο φως για να ταξιδέψουν στην Αθήνα και πριν από την είσοδο τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Πολλοί κοιμούνται σε κουτιά από χαρτόνι πάνω στα βότσαλα στις ακτές του νησιού, για να περάσουν τη νύχτα.

Ο δήμαρχος της Λέσβου έχει παρακαλέσει για βοήθεια την κυβέρνηση της χώρας, παρομοιάζοντας την κλιμάκωση της κατάστασης στο νησί με μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
«Απευθύνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό για την άμεση λήψη μέτρων. Θα έχουμε θύματα », είπε χθες ο Σπύρος Γαληνός.

Μέχρι στιγμής, η Αθήνα έχει κάνει μόνο δύο δρομολόγια πλοίων για τη μεταφορά των προσφύγων από το νησί – μια θλιβερή συνεισφορά, όπως ο κ Γαληνός είπε.
«Δεν χρειάζομαι ένα πλοίο, χρειάζομαι ένα στόλο».

Η Λέσβος είναι ένα από τα δύο ελληνικά νησιά που λαμβάνει την πλειοψηφία των μεταναστών που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στη Συρία και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η άλλη είναι η Κως, όπου εκατοντάδες φθάνουν μέρα με τη μέρα.

Η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι είχε σώσει πάνω από 500 άτομα από το νερό σε μόλις 24 ώρες, την Παρασκευή, πολύ περισσότερα από το αναμενόμενο.
Στη Γερμανία χιλιάδες έχουν φθάσει με τρένα από την Ουγγαρία και την Αυστρία, αφού καλούνται να εγκατασταθούν εκεί από την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο David Cameron έχει εν τω μεταξύ δεσμευτεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό της ξένης βοήθειας της Βρετανίας και υποσχέθηκε ότι «χιλιάδες» των μεταναστών θα είναι ευπρόσδεκτοι και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Related posts

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»

Με κλώσες παρομοιάζει τις γυναίκες ο Μητροπολίτης Κοζάνης :«Να γυρίσουν σπίτια τους, να μαζέψουν τα παιδιά τους»