“Δεν θα του άρεσε να τον αποκαλούμε ήρωα, ήταν πολύ ταπεινό παιδί”: Παράδειγμα ανδρείας ο Υποσμηναγός μας

Ο πατέρας του Μάριου που έφυγε τόσο νωρις από τη ζωή έκανε δηλώσεις για το χαμό του γιου του και συγκίνησε το πανελλήνιο.

“Δεν θα ήθελε να τον λέμε ήρωα”

Θέλω να ακουστεί παντού στην Ελλάδα ότι δεν μου αρέσει η λέξη και δεν θα άρεσε και στον Μάριο η λέξη ήρωας, δηλαδή η ηρωποίηση που προβάλλεται για το παιδί μου. Ο ήρωας… εγώ δεν βλέπω τηλεόραση, μόνο μιλάω, μου τα λέει, όμως, ο αδερφός μου και οι υπόλοιποι. Το παιδί μου δεν θα του άρεσε να το πουν ήρωα. Ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι ήταν πιλότος, πόσο μάλλον ήρωας. Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη και πρότυπο και τους άλλους πεσόντες. Γιατί αυτοί πέθαναν, μου έλεγε, πατέρα, εν καιρώ πολέμου. Το παιδί μου εμένα δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μία άσκηση σε συνθήκες πολέμου και δεν είχε και αντίπαλο. Από πού και ως πού είναι ήρωας; Δεν θα του άρεσε. Ούτε και εμένα μ’ αρέσει.

Αν γινόταν μια αερομαχία και σκοτωνόταν, θα έλεγα, εντάξει, είναι ήρωας ή όσοι σκοτώθηκαν το ’40 στην Αλβανία είναι ήρωες, εννοείται, αφού βγαίναν με τις ξιφολόγχες και χάναν τη ζωή τους. Αυτός τι ήρωας είναι; Δεν ήταν. Εμένα μου έλεγε είναι πολεμιστής. Τι κάνεις; Εγώ, πατέρα, είμαι πολεμιστής, μαχητής. Δεν ήθελε να μου πει μισθοφόρος, μία φορά όταν του το είπα, γιατί πληρώνεται γι’ αυτό που κάνει, έτσι; Δεν το’ κανε τσάμπα, να τα λέμε τα πράγματα, πληρωνόταν, το ήθελε.

Related posts

Συγκίνηση στο Ναύπλιο: 25χρονος Βορειοηπειρώτης βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με 13 νονούς

Δε δίνει καμία ανάσα ο Γιάννης Καλλιάνος: «Για ένα 24ωρο μόνο θα βελτιωθεί η κατάσταση και από βδομάδα τα φαινόμενα…»

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα