Πέθανε το κορίτσι σύμβολο του λιμού από την Υεμένη που η φωτογραφία της συγκλόνισε όλον τον πλανήτη

Τo μόλις 7 ετών κορίτσι της σοκαριστικής φωτογραφίας, η οποία δημοσιεύτηκε από τους New York Times την περασμένη εβδομάδα μετατρέποντάς το σε σύμβολο του λιμού, πέθανε έχοντας κατορθώσει έστω και για λίγο να στρέψει τη διεθνή προσοχή στη φρίκη της Υεμένης.

Η Άμαλ Χουσάιν, η οποία μετατράπηκε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη καθώς φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες, ανέφερε η εφημερίδα.

Η εικόνας της βρέθηκε στο επίκεντρο έπειτα αμέσως από τη δημοσίευσή της ενώ έπεσε και θύμα λογοκρισίας από το Facebook.

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει», είπε χαρακτηριστικά η Μάριαμ Άλι, η μάνα του κοριτσιού. «Η Άμαλ πάντοτε χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Χικς, ο οποίος έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, επεσήμανε πως η φωτογράφηση της Άμαλ ήταν «δύσκολη και σπαρακτική, αλλά σημαντική».

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη», σημείωσε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και περίπου 4 χρόνια από τον πόλεμο, όπου αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει “από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό”, που μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ υπογράμμισε πως ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι “μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ” οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πηγή

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»