Δεν είχαμε ίδεα: Ποιός Πασίγνωστος ηθοποιός από τους ”Δύο ξένους” είναι ανιψιός της Ειρήνης Παππά

Ειρήνη Παππά: Σήμερα η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος χάνοντας σε ηλικία 96 ετών, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες. Υπενθυμίζουμε πως η Ειρήνη Παππά δεν είχε δικά της παιδιά, το επώνυμο Παππά το απέκτησε μετά τον γάμο της με τον σκηνοθέτη Παππά και είχαν μόνο τα αγαπημένα τους ανίψια.

Tο πρωί της Τετάρτης 14/9 έγινε γνωστή μια πολύ δυσάρεστη είδηση σχετικά με μία νέα απώλεια στον καλλιτεχνικό χώρο και αυτή δεν είναι άλλη από τον θάνατο της ηθοποιού Ειρήνης Παππά. Η ηθοποιός είχε χαράξει μια μακρά πορεία στην ηθοποιία έχοντας καταφέρει μάλιστα να κάνει γνωστό το όνομα της και εκτός των Ελληνικών συνόρων. Αυτό, που πολλοί δεν ήξεραν ωστόσο είναι το γεγονός, πως ο ηθοποιός Aίαντας Μανθόπουλος ήταν συγγενής και μάλιστα ανιψιός της εκλιπούσας. Μάλιστα το Super Κατερίνα επικοινώνησε μαζί του λίγο μετά την θλιβερή είδηση, κάνοντας την πρώτοι σε εκείνον γνωστή, εκφράζοντας παράλληλα λόγια καρδιάς για εκείνη.

Οι δηλώσεις του Αίαντα Μανθόπουλου για τον θάνατο της Ειρήνης Παππά

«Τον τελευταίο καιρό έλειπα στο εξωτερικό. Έχω επιστρέψει στην Ελλάδα λίγες μόλις μέρες. Έλειπα για τουλάχιστον ένα τρίμηνο λόγω μιας επιχείρησης που έχω στο εξωτερικό και δεν γνώριζα τα θέματα υγείας της. Είχα άλλα θέματα.

Δεν είχα επικοινωνήσει μαζί του, βρισκόμουν σε άλλες επαγγελματικές δυσκολίες. Είναι πλήγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό ο θάνατός της.

Η Ειρήνη ήταν ένα πλάσμα έξω από τα όρια της Ελλάδας. Ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα η Ειρήνη. Έλαμπε με το ήθος της, το θάρρος της και την αγάπη της για την Ελλάδα».

Λίγα λόγια για την Ειρήνη Παππά

Η Ειρήνη Παπά (γενν. ως Ειρήνη Λελέκου, Χιλιομόδι Κορινθίας, 3 Σεπτεμβρίου 1926 – 14 Σεπτεμβρίου 2022) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή σταδιοδρομία. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1929 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου.]Οι περισσότερες αναφορές δείχνουν (λανθασμένα) ως ημερομηνία γέννησης τις 3 Σεπτέμβρη του 1926. Σύμφωνα με το δημοτολόγιο και τους εκλογικούς καταλόγους η σωστή ημερομηνία είναι 3 Σεπτεμβρίου 1929.

Γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων, όπως ο παππούς της, οι γονείς της και η θεία της που την επηρέασαν στη μόρφωσή της. Η μητέρα της Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες.Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες. Οι γονείς της είχαν τέσσερα κορίτσια.

Αδελφές της είναι η Ευαγγελία Λελέκου-Μανθοπούλου (1925-), ιατρός ακτινολόγος, πρώην διευθύντρια του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και η λογοτέχνιδα και ποιήτρια Δέσποινα Λελέκου-Τατάκη (1926- 2009). Ο προπάππος της Σταύρος Λελέκος, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, έγραψε το πρώτο συντακτικό της ελληνικής γλώσσας (1881), όπως και άλλα βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Οι γονείς της είχαν αντιρρήσεις όταν στην εφηβεία της τους είπε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Ανιψιός της είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης, γιός τής αδελφής της Δέσποινας. Επίσης ανιψιός της είναι και ο ηθοποιός Αίαντας Μανθόπουλος, γιος της αδελφής της Ευαγγελίας.Το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά (1922-2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε μέχρι και σήμερα το επίθετό του.

Η ίδια προτιμούσε να γράφει το επίθετο με ένα «π», δηλαδή «Παπά» (όπως στα αγγλικά «Irene Papas»). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο γάμος τους διήρκεσε από το 1943 έως το 1947

Η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι υπήρξε μεταξύ τους μια μακρά και «μυστική αγάπη». Η ίδια είχε πει ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη. Όπως είπε τον εκτιμούσε πολύ, ήταν το «μεγάλο πάθος της ζωής της» και συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 1999 στην Αθήνα.

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»