Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε την Κωνσταντινούπολη με το όνομα της και όχι «Istanbul»

Ο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στην Άγκυρα με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων – Τι αναφέρει στο κείμενο για την «Κωνσταντινούπολη»

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η οργή της Άγκυρας εκφράστηκε τόσο με δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Παρά τις αιτιάσεις περί μη ιστορικής και επιστημονικής βάσης, η ανάγνωση της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου δείχνει πόσο προσεκτικά είναι γραμμένη.

Μάλιστα, αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης» κάνοντας χρήσης της λέξης «Constantinople» και όχι «Istanbul».

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση οφείλεται στο ότι η Κωνσταντινούπολη ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923, ενώ μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Ινστάμπουλ στις 28 Μαρτίου του 1930.

Πηγή

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»