Ναυάγιο Τιτανικού: Τι είναι η ενδόρρηξη που προκάλεσε τον θάνατο των επιβατών του Titan

Είναι σαν να τηλεμεταφέρθηκαν από την επιφάνεια της θάλασσας στα 4.000 μέτρα βάθος, εξηγούν οι ειδικοί για το μοιραίο “Τιτάν”

Τι συνέβη και πέθαναν

Επί μέρες ο πλανήτης κοιτούσε με αγωνία τις προσπάθειες ανεύρεσης του Titan, του βαθυσκάφους που έκανε ουσιαστικά υποβρύχιο tour στο ναυάγιο του Τιτανικού. Δυστυχώς η κατάληξη της έρευνας ήταν τραγική με όλους τους επιβαίνοντες να είναι τελικά νεκροί. Τα μέχρι τώρα δεδομένα αποδίδουν τον θάνατο όχι σε έλλειψη οξυγόνου, αλλά στη λεγόμενη καταστροφική ενδόρρηξη.

«Πρόκειται για μία αντίστροφη έκρηξη που γίνεται προς τα μέσα», τονίζει ο Stefano Brizzolara που είναι καθηγητής στο Κέντρο Τεχνολογίας της Virginia. Και φέρνει ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. «Φανταστείτε έναν κύλινδρο. Kατά τη διάρκεια της έκρηξης αυτόματα δημιουργούνται συνθήκες ακραίες πίεσης στο κέντρο του», συμπληρώνει.

Είναι τόσο τεράστια η πίεση σε αυτό το βάθος που προκαλεί την εξώθηση μάζας από το κέντρο του κυλίνδρου προς τα έξω σε μία αδιανόητα υψήλη ταχύτητα. «Η ενδόρρηξη, λοιπόν, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτο», τονίζει ο Brizzolara. Με απλά λόγια, η πίεση γύρω από τον άνθρωπο αυξάνεται σε τρομερό βαθμό με αποτέλεσμα να συνθλίβεται το σώμα του.

Η ενδόρρηξη λαμβάνει χώρα εντός κλασμάτων δευτερολέπτου και το πιθανότερο είναι ότι το υποβρύχιο διαλύθηκε πριν καν καταλάβουν οι επιβαίνοντες ότι υπήρχε το οποιοδήποτε πρόβλημα. «Ο θάνατός τους θα ήταν ανώδυνος», δηλώνει ένας πρώην αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού.

Είναι απίθανο να βρεθούν τα σώματα

Ήταν ουσιαστικά σαν να τηλεμεταφέρθηκαν από την επιφάνεια της θάλασσας σε βάθος σχεδόν 4000 μέτρων, με αποτέλεσμα να είναι απίθανο να βρεθούν τα πτώματά τους που εξαϋλώθηκαν κατευθείαν.

Ένα τέτοιου τύπου καταστροφικό γεγονός μπορεί να συμβεί μέσα σε 20 milliseconds τόνισε ένας ειδικός στο ABC News. Η ταχύτητα αυτή είναι τόσο μεγάλη που κινείται πολύ γρηγορότερα από τη σκέψη. Οι επιβαίνοντες δεν κατάλαβαν καν ότι πεθαίνουν.

Ως προς το γιατί συνέβη; «Η πίεση σε αυτό το βάθος είναι 2 τόνος ανά τετραγωνικό εκατοστό και σχεδόν 350 φορές πάνω από την πίεση στη Γη. Οποιαδήποτε ρωγμή και να υπήρχε θα κατέστρεφε κατευθείαν το σκάφος» είπε με τη σειρά του ο Tom Maddox, που είναι ιδρυτής της Underwater Forensic Investigators και συγκυβερνήτης αποστολής του 2005 στον Τιτανικό.

Δείτε το βίντεο

Related posts

Ασέβεια για τα θύματα των Τεμπών: Προκαλεί με όσα είπε ο Βορίδης για τα ονόματα που γράφτηκαν μπροστά από τη Βουλή

Auτή είναι η 21χρονη Νικολέτα που δέχτnκε επiθεση με μαχαiρı από Ιρακıνό στην Ερμού

«Ανοίγει» ξανά τους ουρανούς ο Γιάννης Καλλιάνος: «Νέο 48ωρο με σφοδρό χτύπημα…»