Μέσα σε λίγες ώρες 3 νέοι αυτοκτόνησαν στη χώρα μας – «Όλα ξεκινούν από την οικογένεια» λένε οι ειδικοί

Σοκ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες τρεις νέοι αυτοκτόνησαν στη χώρα μας. «Όλα ξεκινούν από την οικογένεια», λένε οι ειδικοί. Οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους.

Αλεξανδρούπολη : 20χρονη φοιτήτρια ιατρικής, απαγχονίστηκε.

Βόλος : 22χρονη πήδηξε από τον 3ο όροφο.

Λάρισα : 18χρονος απαγχονίστηκε.

Όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα. Η είδηση προκαλεί ανατριχίλα. Σφίξιμο στο στομάχι και πολλά γιατί.

«Κυρίως αυτό που προδιαθέτει ένα άτομο να αυτοκτονήσει είναι ότι είναι ευάλωτο στο στρες. Συνταγή είναι να έχεις μια δομημένη οικογένεια», λέει ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Πρόληψης Αυτοκτονιών και βίας, Αλέξανδρος Μπότσης.

Όλα αρχίζουν από την οικογένεια επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους, να τους αφιερώνουν έστω και μερικά λεπτά τη μέρα. Να ακούν τα προβλήματα τους και ό, τι τους απασχολεί. Μόνο εκείνοι είναι που μπορούν να προλάβουν το κακό.

 «Οι γονείς πρέπει να περνάνε χρόνο με τα παιδιά τους»

«Από μικρές ηλικίες είναι πράγματα που πρέπει να δουλευτούν. Να μοιράζονται μαζί πράγματα, να έχουν χρόνο μαζί. Να βγαίνουν μια βόλτα. Να κάνουν πράγματα που τους συνδέουν περισσότερο. Να τους πουν φράσεις όπως «εγώ είμαι εδώ για εσένα όποτε με χρειαστείς», λέει η Αγγελική Καβαλλιεράτου, ψυχολόγος και κλινική  θεραπεύτρια.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Νέοι αγχωμένοι, προβληματισμένοι, κλεισμένοι στον εαυτό τους, απομονωμένοι. Θεατές της ζωής τους. Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

«Είναι κάποια σημάδια τα οποία θα μπορούσαν οι γονείς να είχαν παρατηρήσει. Όπως την αποξένωση από φίλους. Να μην μιλάει με τους γονείς του, συνήθως να λέει «βαριέμαι, δεν θέλω να μιλήσουμε». Άμα βλέπουμε τον νέο να αποσύρεται από δραστηριότητες. Ο νέος δεν ενδιαφέρεται ούτε για την εμφάνιση του. Είναι σημαντικό να διακρίνουν οι γονείς σημάδια και από το σχολείο», σημειώνει η Αγγελική Καβαλλιεράτου.

Πηγή

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»