Μεγάλη συμμετοχή των «πρωτάρηδων» στις κάλπες: «Νιώθουμε ότι συμμετέχουμε κι εμείς στη λήψη αποφάσεων»

Ένα μισάωρο έχει απομείνει μέχρι να κλείσουν οι κάλπες των εκλογών και οι νέοι που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά υπολογίζεται ότι είναι περίπου 400.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Star, 438.000 άτομα είναι μεταξύ 17 και 21 ετών από το σύνολο των ψηφοφόρων και 100.000 είναι μαθητές Λυκείου. «Αισθάνομαι ότι έχω μεγαλώσει τώρα λίγο», «ψήφισα αυτό που διάλεξα μόνος μου» είναι μερικά από τα μηνύματα που στέλνουν οι νέοι που ψήφισαν στις εκλογές.

Οι νέοι που ψήφισαν

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Δείτε το video






Related posts

Την Ακολουθία του Επιταφίου στην Τήνο παρακολούθησε ο Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα και την κόρη τους Σοφία

Ρίγη συγκίνησης και ευλάβειας: Κατάνυξη στους Επιταφίους όλης της Ελλάδας – Μοναδικές εικόνες

Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους ο Τάσος Αρνιακός: «Η ανάσα έρχεται από την Δευτέρα…» – Καιρικό σφυροκόπημα μέχρι το Πάσχα