Λήμνος: «Καλοκαίρι το χτίζανε, τον χειμώνα εγκρεμιζόταν» – Η κακοκαιρία Bettina χτύπησε σφοδρά τον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα (video)

Όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια πάντα μένουν! Για όσους έχουμε μεγαλώσει εκεί ή γνωρίζουμε καλά το νησί της Λήμνου, είναι μια εικόνα πάρα πολύ γνώριμη. Ο Ρωμέικος Γιαλός στη Μύρινα, την πρωτεύουσα αυτού του τόπου, είναι σαφώς το πιο τουριστικό και πολυπερπατημένο σημείο για 3-4 μήνες τον χρόνο.

Αυτό που τον χαρακτηρίζει, πέρα από τα πανέμορφα, ιστορικά, αρχοντικά σπίτια του και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα με τον Άθω, είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που τον ραπίζουν όλο τον χειμώνα, προκαλώντας σχεδόν κάθε φορά υλικές ζημιές, ενώ κάποιες φορές η μανία των κυμάτων είναι τέτοια που ξηλώνονται μέχρι και… ολόκληρα τούβλα και πετιούνται μέτρα μακριά, όπως θα διαπιστώσετε, ενώ αρκετά είναι πια και τα σημεία που ανά τα χρόνια έχει ανοίξει κυριολεκτικά η γη και τα έχει καταπιεί!

Πρόκειται για σημεία που έχουν φτιαχτεί πολλές φορές στο παρελθόν μετά από ανάλογη ζημιά και πλέον η όλη κατάσταση θυμίζει τη γνωστή ιστορία με το Γιοφύρι της Άρτας…

Δείτε το video


Επελαύνει και σήμερα, Κυριακή (26.11.23) σε όλη τη χώρα η κακοκαιρία Bettina με κύρια χαρακτηριστικά της τους θυελλώδεις ανέμους, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια.

Ανεκτέλεστα παραμένουν πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω των ισχυρών ανέμων που έχει φέρει η κακοκαιρία Bettina. Μάλιστα, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 9 και πρόσκαιρα στα πελάγη τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Σε ισχύ είναι εξάλλου απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου.

Σημειώνεται πως πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, προειδοποιώντας για δυνατούς ανέμους, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

α. στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
β. στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
γ. τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Related posts

Συγκίνηση στο Ναύπλιο: 25χρονος Βορειοηπειρώτης βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με 13 νονούς

Δε δίνει καμία ανάσα ο Γιάννης Καλλιάνος: «Για ένα 24ωρο μόνο θα βελτιωθεί η κατάσταση και από βδομάδα τα φαινόμενα…»

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα