Κωδικός «άρση lockdown»: Με το βλέμμα στο Πάσχα – Οι ημερομηνίες για αγορά, εστίαση, μετακινήσεις

Lockdown: Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να μελετά το πλάνο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς όσο περνά ο καιρός, η κούραση των πολιτών μεγαλώνει και η οικονομία «νοσεί». Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται, και το ένα «μαύρο» ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο.

Μέσα στην εβδομάδα, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποφασιστούν οι ημερομηνίες για την σταδιακή άρση του lockdown, με τους ειδικούς να συνεδριάζουν εκτάκτως την Τετάρτη προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο δρόμος για την κανονικότητα θα περάσει μέσα από τη διαδικασία των self test και των εμβολίων, έτσι ώστε να υπάρχει η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προφύλαξη από τον κορονοϊό.

Τα κυβερνητικά στελέχη προσανατολίζονται σε ένα νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα. Πρώτος στόχος είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ίσως και μαζί με τα σχολεία στις 5 Απριλίου και στη συνέχεια προς τα τέλη Απριλίου το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και αν απελευθερωθούν το Πάσχα.

«Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Άκης Σκέρτσος δίνοντας το σύνθημα για την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι κλειστός από το Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και οι επιστήμονες που επιθυμούν μία σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών. Υπέρ της συντεταγμένης επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές τάχθηκαν η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα. Παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε η γιατρός. «Από τον Δεκέμβριο λέω να αφήσουν τον κόσμο να βγει έξω. Η πατρίδα μας έχει αρκετά καλό καιρό. Περνάμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας. Αν κερδίσουμε περισσότερο χρόνο εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο όφελος. Είναι καιρός να πάρουμε τέτοια μέτρα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Related posts

Συγκίνηση στο Ναύπλιο: 25χρονος Βορειοηπειρώτης βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με 13 νονούς

Δε δίνει καμία ανάσα ο Γιάννης Καλλιάνος: «Για ένα 24ωρο μόνο θα βελτιωθεί η κατάσταση και από βδομάδα τα φαινόμενα…»

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα