Κώστας Χατζής: «Πως να πάει σήμερα το παιδί των Ρομά στο σχολείο όταν το βρίζουν;»

Το απόγευμα της Πέμπτης 15/12, καλεσμένος ήταν στο «Στούντιο 4» ο Κώστας Χατζής, ο οποίος μίλησε για τον χαρακτηρισμό «γύφτος».  Όπως είπε ο ίδιος, και οι Ρομά είχαν ανάγκη να έχουν μία πατρίδα να τους αγκαλιάσει, αλλά «έγιναν μισούμενοι».

Πώς η ταμπέλα της «γυφτιάς» και η περιθωριοποίηση των Ρομά εξυπηρετούν το σύστημα εξήγησε σε συνέντευξή του ο Κώστας Χατζής, που επεσήμανε ότι η Πολιτεία δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τα προβλήματά τους.

Κώστας Χατζής: Όσα είπε για την φυλή του

Όπως πολύ σοφά, ο τραγουδιστής: «Εσένα θα σε πείραζε αν σε έλεγαν ‘γκρέκο’;». Όπως εξήγησε «το -γγάνο σημαίνει ‘αγγίζω’ και το στερητικό α που έχουμε βάλει είναι το άγγιχτος. Το γύφτος είναι μία παράφραση ότι ήρθαμε από την Αίγυπτο, αλλά δεν είναι έτσι. Το τσιγγάνος και το αθίγγανος είναι το πιο άσχημο. Εμείς λεγόμαστε Ρομ και μας λένε Ρομά γιατί είναι πιο εύηχη λέξη… Κάποια πράγμα τα είναι αστεία» .

Αναφερόμενος στα βιώματά του και τις δυσκολίες που πέρασε, ο ίδιος δήλωσε πως η πολιτεία ποτέ δεν έσκυψε πάνω από τα προβλήματα της φυλής.

«Εκείνο που έχω καταλάβει είναι ότι η Πολιτεία δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τα προβλήματά τους. Τους άφηναν να κάνουν όλες τις μορφές των εγκλημάτων, κλοπές, ναρκωτικά και γίνονταν αντιπαθείς στους ανθρώπους. Θα κάνω μία παρένθεση εδώ. Εδώ το τμ έχει 10 ευρώ, φέρνεις τη ‘γυφτιά’ και το αγοράζεις με 50 λεπτά. Διώχνει τη ‘γυφτιά’ και το αγοράζεις με 1000 ευρώ. Η γυφτιά κάπου σε βολεύει λοιπόν. Ήταν το Δουργούτι, αξιοποιήθηκε τους πήγαν στα Πετράλωνα, αξιοποιήθηκαν τα Πετράλωνα, τότε τους πήγαν στο Ζεφύρι. Όλα αυτά είναι γκέτο».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει νομική πρόβλεψη για να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά να προστατεύονται από τον ρατσισμό, που όπως δήλωσε είναι απόρροια της έλλειψης παιδείας.

«Δεν υπάρχει νόμος για να πηγαίνουν υποχρεωτικά τα παιδιά στο σχολείο. Πως να πάει σήμερα το παιδί στο σχολείο όταν το βρίζουν; Δεν υπάρχει παιδεία» αναρωτήθηκε, με νόημα, ο Κώστας Χατζής στο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο ίδιος μάλιστα δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση και την πικρία του, λέγοντας πως και οι Ρομά είχαν ανάγκη να έχουν μία πατρίδα να τους αγκαλιάσει, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έγιναν μισούμενοι». Πηγή: www.rosa.gr

Related posts

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ρίγη συγκίνησης: Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στην Τήνο μέσα στη θάλασσα για εκείνους που χάθηκαν σε αυτήν

Δείτε ζωντανά την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα