H Ya Ya γυρίζει σπίτι: Η επιστροφή της θηλυκής αρκούδας από το Μέμφις στην Κίνα βάζει τέλος στη “διπλωματία των πάντα”

Η Ya Ya και ο σύντροφός της Le Le, έφτασαν σε ζωολογικό κήπο του Τενεσί το 2003. Είναι ένα ζευγάρι πάντα, που είχαν σταλεί ως δώρο από την κινεζική κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων τους.

Είναι μια πρακτική του Πεκίνου που επί τουλάχιστον μισό αιώνα δάνειζε ή χάριζε πάντα σε ξένες χώρες. Ετσι προέκυψε ο όρος “διπλωματία των πάντα”.

Η επιστροφή της Ya Ya

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, ο ζωολογικός κήπος του Μέμφις δεχόταν κριτική από πολλούς Κινέζους χρήστες των κοινωνικών δικτύων που υποστήριζαν ότι η Ya Ya και ο Le Le είχαν υποστεί κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ. Μάλιστα, φωτογραφίες του θηλυκού πάντα αποδείκνυαν ότι η Ya Ya είχε ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα. Μάλιστα σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί πέρσι από τις ομάδες προστασίας ζώων In Defense of Animals και Panda Voices, τα ζώα εμφανίζονταν να βηματίζουν διαγράφοντας αργούς κύκλους.

Εξοργιστικό ήταν τότε ότι οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αντέτειναν ότι ήταν δύο από τα πιο “κακομαθημένα ζώα” στον πλανήτη.

Δίνοντας πάντως εξηγήσεις για την κατάσταση του πάντα, ο ζωολογικός κήπος είχε αναρτήσει κείμενο στην ιστοσελίδου αναφέροντας ότι: “Η Ya Ya ζει με μια χρόνια πάθηση του δέρματος και της γούνας. Η πάθηση αυτή δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της, αλλά περιστασιακά κάνει το τρίχωμά της να φαίνεται αδύναμο. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την ομάδα φροντίδας των ζώων μας και το κτηνιατρικό προσωπικό”.Μετά από αυτές τις αντιδράσεις όμως, ελήφθη η απόφαση να αναχωρήσει η Ya Ya από το Τενεσί.

Για τον αποχαιρετισμό της, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου διοργάνωσαν μια ξεχωριστή τελετή. Η Ya Ya ήταν περιστοιχισμένη από μπαμπού, ενώ της δόθηκε μια παγωμένη τούρτα από σταφύλια, ζαχαροκάλαμο και μπισκότα. Εκατοντάδες επισκέπτες του ζωολογικού κήπου παρακολούθησαν την εορταστική τελετή αποχαιρετισμού ενώ μέσω διαδικτύου εκατομμύρια Κινέζοι παρακολουθούσαν τους υπευθύνους του ζωολογικού κήπου να συντονίζουν την επιστροφή του γιγάντιου πάντα.

“Η Ya Ya έχει υποφέρει πολύ σκληρά. Γύρνα πίσω στο σπίτι σου – σε περιμένουμε όλοι”, έγραψε ένας χρήστους του κοινωνικού δικτύου Weibo, που είναι γνωστό ως το κινεζικό Twitter.

Related posts

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ρίγη συγκίνησης: Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στην Τήνο μέσα στη θάλασσα για εκείνους που χάθηκαν σε αυτήν

Δείτε ζωντανά την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα