Γιορτάζει η Μεταμόρφωση στην Χαλκιδική: Το ξακουστό πανηγύρι, η μεγάλη γιορτή και η άριστη φιλοξενία (φωτ.)

Τα γιορτινά του έχει φορέσει και φέτος το παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Πολυγύρου με το πλούσιο πευκοδάσος και την ονειρική ομορφιά για να τιμήσει την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος!

Ο λόγος για την Μεταμόρφωση! Το χωριό που κάθε χρόνο πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, με θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες μάλιστα ξεκινάνε μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημέρα της εορτής.

Το ξακουστό πανηγύρι

Το πανηγύρι τα τελευταία χρόνια χάρη στην πολύ επιτυχημένη διοργάνωση έχει γίνει ευρέως γνωστό και έχει αγαπηθεί από χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι κάθε χρόνο σπεύδουν για να συμμετάσχουν στις πλούσιες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ντόπιοι και ξένοι κατευθύνονται προς την παραλία όπου είναι στημένοι οι πάγκοι με τους μικροπωλητές. Παιχνίδια, χειροποίητα κοσμήματα, διάφορα οικιακά είδη, αξεσουάρ, ένα μικρό λούνα παρκ, σουβλάκια, παγωτό μηχανής, λουκουμάδες και φυσικά μαλλί της γριάς, όλα θα τα βρεις εκεί!

Πριν από όλα τα παραπάνω όμως και πριν να πάρετε τον δρόμο για την παραλία θα αντικρίσετε την σημαιοστολίσμενη εκκλησία του χωριού, την Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Παραμονή της εορτής στις 5 Αυγούστου, τελείται μέγας πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα της εορτής στις 6 Αυγούστου γίνεται πανηγυρική θεία λειτουργία και στο τέλος ακολουθεί το παραδοσιακό κουρμπάνι, το οποίο μοιράζεται σε όλο τον κόσμο!

Αν βρεθείτε αυτές τις ημέρες στη Χαλκιδική αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό της Μεταμόρφωσης. Η ηρεμία που αποπνέει το μέρος αυτό με την πυκνή βλάστηση που φτάνει έως και την ακτή θα σας ταξιδέψουν σε μέρη ξωτικά. Το παραδοσιακό πανηγύρι της Μεταμόρφωσης θα σας βγάλει για λίγο από την καθημερινή ρουτίνα, χαρίζοντας σας ξεγνοιασιά και μία απόλυτη εμπειρία. Είναι η κατάλληλη στιγμή να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε τα νοστιμότερα εδέσματα από τα παραδοσιακά καφενεία και τις μικρές ταβερνούλες, που θα σας περιποιηθούν με χαρά και προθυμία!

Τι γιορτάζουμε στις 6 Αυγούστου

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ’ 1-13, Μάρκου θ’ 2-12, Λουκά θ’ 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν.

Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα.

Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι.

Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Related posts

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ρίγη συγκίνησης: Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στην Τήνο μέσα στη θάλασσα για εκείνους που χάθηκαν σε αυτήν

Δείτε ζωντανά την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα