Εκτός φυλακής η «Μήδεια της Ηλείας»: Είχε δηλητηριάσει την ανύπαντρη, έγκυο κόρη της το 1997

Στο σπίτι, που είχε δηλητηριάσει την εγκυμονούσα κόρη της, έχει επιστρέψει η «Μήδεια» της Ηλείας, η Παναγιώτα Τσιφρικά, η οποία αποφυλακίστηκε 20 χρόνια μετά το φρικτό της έγκλημα.

Το χρονικό του συμβάν

Ήταν Ιανουάριος του 1997 όταν η 47χρονη τότε γυναίκα δηλητηρίασε με γεωργικό φάρμακο την 21χρονη κόρη της επειδή αισθανόταν ντροπή που είχε μείνει έγκυος εκτός γάμου. Η ίδια στην αρχή δεν είχε παραδεχτεί το έγκλημα και υποστήριζε ότι η κόρη της έδωσε τέλος στη ζωή της, ωστόσο αποκαλύφθηκε η αλήθεια και η μητέρα της 21χρονης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών, με το δικαστήριο να της αναγνωρίζει ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η Παναγιώτα Τσιφρικά έχει επιστρέψει στο Κακοτάρι Ηλείας και ζει κοντά στα υπόλοιπα παιδιά της, στο σπίτι όπου είχε δηλητηριάσει την κόρη της. Σε μεγάλη ηλικία πλέον, η Παναγιώτα Τσιφρικά έχει ενταχθεί ξανά στην τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους του χωριού να αποφεύγουν να τις ερωτήσεις για το έγκλημα.

Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της Κωστούλας

Η Παναγιώτα Τσιφρικά μεγάλωνε μόνη της τα πέντε παιδιά της από τα 37 της χρόνια, καθώς είχε χάσει τον άντρα της και εργαζόταν όλη τη μέρα στα χωράφια για να συντηρήσει την οικογένειά της. Η 22χρονη Κωστούλα την βοηθούσε στα πρόβατα και ήταν ένα συνεσταλμένο και κλειστό κορίτσι.

Όταν η 22χρονη διαπίστωσε ότι είχε μείνει έγκυος, προσπαθούσε να ξεφορτωθεί την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της κάνοντας βαριές δουλειές, ωστόσο η κοιλιά της συνέχιζε να μεγαλώνει. Η μητέρα της οργισμένη από τον διασυρμό, πήρε την απόφαση να «ξεπλύνει» τη ντροπή δηλητηριάζοντας το παιδί της.

Έριξε το δηλητήριο στις φακές

Η οικογένεια συγκεντρώθηκε στο τραπέζι και τα παιδιά έκατσαν να φάνε τις φακές που είχε μαγειρέψει η μάνα τους. Η ίδια είχε φροντίσει να ρίξει το γεωργικό φάρμακο στο πιάτο της Κωστούλας. Σε λίγα λεπτά το κορίτσι σφάδαζε από τους πόνους και βγήκε στην αυλή όπου έκανε εμετό. Η αδερφή της της κρατούσε το χέρι έντρομη, ενώ η Κωστούλα έχανε τις αισθήσεις της. Λίγες ώρες αργότερα, όλοι διαπίστωσαν ότι ήταν νεκρή.

Η τοξικολογικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν τη δηλητηρίαση και ο θάνατος της Κωστούλς αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Σύντομα όμως, η έρευνα των αστυνομικών, οι καταθέσεις των συγχωριανών που είχαν καταλάβει την εγκυμοσύνη του κοριτσιού και η άρνηση της μητέρας να συναινέσει στον γάμο της Κωστούλας με τον αγαπημένο της, οδήγησαν στην αλήθεια.

Μετά από αρκετές πιέσεις η 47χρονη ομολόγησε και συνελήφθη: «Τον τελευταίο καιρό τσακωνόμασταν συχνά. Όταν κατάλαβα ότι ήταν έγκυος ήταν αργά για να το ρίξει. Δεν μου έλεγε και τον πατέρα του παιδιού. Εγώ έμεινα χήρα στα 37 και μεγάλωσα πέντε παιδιά δουλεύοντας μέρα – νύχτα, δεν ήθελα τα υπόλοιπα να πάρουν τον κακό δρόμο της Κωστούλας και να ξεφτιλιστούν. Ζητώ συγνώμη από το Θεό και τα παιδιά μου…».

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ζακύνθου η ίδια άλλαξε γραμμή υπεράσπισης και υποστήριξε ότι δεν δηλητηρίασε την κόρη της, με τον πρόεδρο να της υπενθυμίζει ότι είχε ομολογήσει το έγκλημα. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί την πίεσαν σε ομολογία.

Ο εισαγγελέας πρότεινε 20 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία της κόρης της και 10 χρόνια για την βίαιη διακοπή της εγκυμοσύνης, ωστόσο τελικά καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και έξι μήνες, με τους δικαστές να της αναγνωρίζουν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Related posts

Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους ο Τάσος Αρνιακός: «Η ανάσα έρχεται από την Δευτέρα…» – Καιρικό σφυροκόπημα μέχρι το Πάσχα

«Έτρεμε ολόκληρος ο 7χρονος»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την 44χρονη που πέθανε ξαφνικά σε βόλτα με τον γιο της

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»