«Είμαστε ψαγμένοι και όχι ψεκασμένοι»: Ουρές σε Πάτρα και Βόλο έξω από αστυνομικά τμήματα για τις νέες ταυτότητες

Για μια ακόμη μέρα, οι πολίτες στήθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, οι οποίοι επιθυμούν να ανανεώσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, καθώς δεν θέλουν να λάβουν τις νέες ταυτότητες, σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αθανασία Σταμοπούλου, στην Αστυνομική Διεύθυνση έχουν δημιουργηθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο ουρές πολιτών, που δεν επιθυμούν να έχουν την ηλεκτρονική ταυτότητα, ακριβώς επειδή η ανανέωση της υπάρχουσας έχει ισχύ 10 ετών.

Οργή και αντιδράσεις από τους πολίτες για τις νέες ταυτότητες

Η ουρά πολιτών που υπήρχε και μέσα στο Σαββατοκύριακο στην οδό Ερμού στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας ήταν μεγάλη με τους πολίτες να κάθονται σε καρέκλες, πολλές φορές σύμφωνα με πληροφορίες και από ίδια πρόσωπα που συζητάνε μεταξύ τους αλλά και να συνεννοούνται για το ποιος θα έχει προτεραιότητα.

Πρόκειται για ένα κύμα αντίστασης, όπως λένε οι ίδιοι ενάντια στις νέες ταυτότητες, το οποίο έχει οργανωθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου μάλιστα διακινούνται οδηγίες για το πως ακριβώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την έκδοση νέας ταυτότητας και στην ουσία το τσιπάρισμα, όπως υποστηρίζουν μεταξύ τους, τονίζοντας πως είναι «ψαγμένοι και όχι ψεκασμένοι», με τους ίδιους να απαγορεύουν στο τηλεοπτικό συνεργείων να τους πλησιάσουν και να δείξουν τα πρόσωπα τους.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εμποδίζει και καθυστερεί ωστόσο, την έκδοση ταυτοτήτων άλλων πολιτών που δεν έχουν πρόβλημα με τις νέες ταυτότητες αλλά για ηλικιωμένους, που για λόγους υγείας χρειάζονται την έκδοση νέας ταυτότητας λόγω ασθένειας, ώστε αν απαιτηθεί να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

Από τα ξημερώματα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου

Ουρές σχηματίζουν πολίτες έξω και από το αστυνομικό τμήμα Βόλου, προκειμένου να ανανεώσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Όπως ανέφεραν στο thenewspaper.gr, θέλουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους προκειμένου να γλιτώσουν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες πιστεύουν ότι στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχό τους και γίνεται προσπάθεια ελέγχου των πολιτών από την εξουσία μέσω της τεχνολογίας. Η κίνηση στο τμήμα Έκδοσης Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει πενταπλασιαστεί.

«Καθημερινά συρρέουν στο γραφείο περίπου 100 άτομα, ενώ πέρυσι και κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν εξυπηρετούσαμε πάνω από είκοσι» αναφέραν στο TheNewspaper.gr.

Συλλαλητήρια σε Ρέθυμνο, Βόλο και Πάτρα

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που επικρατούν για τις νέες ταυτότητες είναι πως σε δύο ημέρες στο Ρέθυμνο είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά των νέων ταυτοτήτων, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η Θεσσαλονίκη και μια εβδομάδα αργότερα η Αθήνα. Οι περισσότεροι θεωρούν πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας, υιοθετώντας τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες σελίδες στα social media.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο φρουρός του αστυνομικού μεγάρου Κοζάνης έμεινε με το στόμα ανοικτό όταν είδε στις 2 τα ξημερώματα τρεις πολίτες να στέκονται στην είσοδο του κτιρίου. Όταν τους ρώτησε τι ήθελαν, πήρε την απάντηση ότι ήρθαν για να πιάσουν σειρά καθώς θέλουν να ανανεώσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Σταδιακά οι ενδιαφερόμενοι αυξάνονταν και έκτοτε καθημερινά σχηματίζονται ουρές έξω από το αντίστοιχο γραφείο. Η προσέλευση είναι τόσο μεγάλη ώστε η αστυνομική διεύθυνση αναγκάστηκε να διευρύνει το ωράριο λειτουργείας.

Έτσι από σήμερα θα λειτουργεί από τις 07:30 ως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 08:30 ως τις 15:00. Τις Κυριακές θα είναι κλειστά. Σχεδόν η ίδια εικόνα επικρατεί σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η προσέλευση είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που δεν θέλουν την νέα ταυτότητα και έτσι αντικαθιστούν την υπάρχουν η οποία ισχύει για 10 χρόνια.

Ακόμα και στο λεκανοπέδιο σχηματίζονται ουρές έξω από αστυνομικά τμήματα. Στο Περιστέρι γραφείο ταυτοτήτων αρχίζει τη λειτουργία του στις 08:00 ενώ τα στελέχη του τμήματος προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να είναι εκεί από τις 06:00 για να πιάσουν σειρά.

Οι πολέμιοι των νέων ταυτοτήτων διοργανώνουν συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα την Κυριακή 3/9 στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη Κυριακή 10/9 στην Αθήνα για να πουν «ένα μεγάλο “όχι” στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στα τσιπάκια τους. Γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό για να ζει και να δημιουργεί ελεύθερος». Το ζήτημα της ελευθερίας, την έννοια της οποίας ο καθένας προσαρμόζει στην ικανοποίηση των δικών του θέλω, προβάλλεται συχνά ως λόγος αντίστασης: «Λέμε “όχι” στις ψηφιακές ηλεκτρονικές ταυτότητες. Δεν θα επιτρέψουμε ένα λογισμικό να αποφασίζει για το τι θα κάνουμε εμείς».

Related posts

Αίγιο: Πέθανε από έμφραγμα ενώ έβλεπε το Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης

Πανελλήνια θλίψη: “Έφυγε” ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα!

Κώστας Ηλιάκης: 18 χρόνια μετά από τον θάνατο του Έλληνα σμηναγού από τουρκικό F-16