Δύσκολες μέρες: Το ρεκόρ στην ακρίβεια, φέρνει «λουκέτα» στα αρτοποιεία – Το κουλούρι Θεσσαλονίκης έφτασε το 1 ευρώ

Η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο. Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς μέχρι και στο αλεύρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Γίνονται συνεχώς ανατιμήσεις σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα. Ακόμη και σε προϊόντα που θα τα χαρακτηρίζαμε πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το αλεύρι, που από αυτό φτιάχνεται πληθώρα τροφών. Η τιμή των αλεύρων επομένως, έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό έχει επιπτώσεις και στα παράγωγα του αλευριού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κουλούρι Θεσσαλονίκης που σε αρκετούς φούρνους έχει φτάσει να πωλείται έναντι του ενός ευρώ.

Στα ύψη η ακρίβεια για ένα κουλούρι

Τα αρτοποιεία αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής των αρτοσκευασμάτων, ενώ σημαντική είναι ταυτόχρονα η μείωση της κατανάλωσης. Όχι τόσο στα προϊόντα όπως το ψωμί, αλλά κάποια συνοδευτικά είδη όπως τα βουτήματα και τα κουλουράκια.

Προειδοποιούν οι αρτοποιοί πως αν δεν προχωρήσουν στις ανατιμήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Επίσης, καταγγέλλουν μεγαλύτερη αύξηση των μεγάλων αλευροβιομηχανιών από τους οικογενειακούς μύλους.

Από αρχές Σεπτεμβρίου, προβλέπονται και επιπλέον ανατιμήσεις στα υλικά παραγωγής. Πρόσφατα η Ομοσπονδία Αρτοποιών ενημερώθηκε από τους προμηθευτές αλεύρων για επικείμενη αύξηση 7%-10% στις τιμές των αλεύρων.

Ο κλάδος των αρτοποιών θεωρεί αδικαιολόγητη και βιαστική την απόφαση της αλευροβιομηχανίας γι’ αυτές τις αυξήσεις την παρούσα χρονική στιγμή, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αποθέματα.

Δείτε το ρεπορτάζ

Related posts

Προσοχή τις επόμενες ώρες – Πότε έρχεται και νέα επιδείνωση μέσα στην εβδομάδα

Ραφαήλ Παγώνης: Το παιδί-θαύμα του ελληνικού τένις κατέκτησε τον τίτλο στο Ρότερνταμ

Στην μνήμη των 57 ψυχών: Δάκρuσαν οι ουρανοί σήμερα στο τρıσάγιο για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδία