Αυτό φοβούνται όλοι: Μεγάλη ανησυχία & «καμπανάκι» για εγκεφαλίτıδα, μηνιγγίτıδα, μυοκαρδίτıδα και περıκαρδίτιδα

Η έξαρση των ιώσεων σε όλη τη χώρα, προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι συμβουλεύουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να προσέχουν τα παιδιά τους από τον ιό Κοξάκι.Ειδικότερα, έντονη είναι η ανησυχία για τα κρούσματα του ιού Κοξάκι στα παιδιά, κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς φαίνεται πως είναι σε έξαρση, αλλά και για τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ματίνα Παγώνη στο Mega

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τον ιό Κοξάκι σε παιδιά, που βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, «τα συμπτώματα είναι τα γνωστά και αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το 50% των παιδιών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό. Ο ιός αυτός είναι γνωστός σε όλους μας. Κυρίως αυτές τις εποχές είναι σε έξαρση. Ξεκινάει με πυρετό, πονόλαιμο και όταν ξεκινάνε τα εξανθήματα υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία στους γονείς. Είναι ιός που επηρεάζει παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι η ώρα να χρησιμοποιούν περισσότερα αντισηπτικά. Σε 5 με 7 μέρες είναι καλύτερη η εικόνα».

Και προσθέτει «φοβούνται τις επιπλοκές, που είναι σπάνιες, αλλά είναι η εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα. Αυτό φοβούνται όλοι».

Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια και από μολυσμένες επιφάνειες, αλλά επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο, οι γονείς, με τα πρώτα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθύνονται στους παιδιάτρους και να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, εφόσον εκδηλώσουν καταβολή.

Όλοι έχουν χαλαρώσει

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται έξαρση των ιώσεων του κορωνοϊού και της γρίπης, με τη Ματίνα Παγώνη να επισημαίνει ότι «ευτυχώς για τους μεγάλους, τα αντιικά φάρμακα βοήθησαν πάρα πολύ, τα εμβόλια τώρα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και τα αντισώματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, γι’ αυτό είπαμε ότι οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο το επικαιροποιήμενο. Έχουν αρχίσει και οι γρίπες και ο ένας μεταδίδει στον άλλον, γιατί όλοι έχουμε χαλαρώσει. Θέλει λίγο προσοχή. Ας ξεκινήσουν να κάνουν τα εμβόλια της γρίπης, γιατί λίγο το αργήσαμε, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί αυτοί έχουν τα υποκείμενα νοσήματα».

Related posts

Νέος δυνατός σεισμός πριν από λίγο – Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους

Τραγωδία στη Σάμο: Μπήκε στη θάλασσα να σώσει τη γυναίκα του και πνίγηκαν και οι 2

Ήθελε να προειδοποιήσει αλλά δεν πρόλαβε: Ανατριχιάζει η ανάρτηση της 36χρονης λίγες ώρες πριν το φονικό στην Αμφιλοχία