«Αποκαλύφθηκε η θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης»: Κόλαφος τα ξένα μέσα – Τι λένε για το ναυάγιο στην Πύλο

Τα διεθνή ΜΜΕ, ρίχνουν την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέτρα για τη μετανάστευση που δεν τόλμησε να πάρει και τονίζουν ότι: «Το ναυάγιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τη θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης».

Λίγο μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο ανταποκριτές από όλα τα διεθνή ΜΜΕ έφτασαν στην Καλαμάτα και περιέγραψαν και περιγράφουν με εκτενή ρεπορτάζ τις συνθήκες του δυστυχήματός, αλλά ρίχνουν παράλληλα και τα καρφιά τους στην αναποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρωτοσέλιδα των ξένων μέσων

Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation ξεχωρίζει στις αναφορές των ξένων ΜΜΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Η γαλλική εφημερίδα έγραφε στον τίτλο της: «Το νεκροταφείο τους» και στο ρεπορτάζ της έκανε αναφορές στο μέγεθος της τραγωδίας στα νερά της Μεσογείου.

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη;» έγραψε μεταξύ άλλων η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Liberation, Αλεξάνδρα Σβάρτσμπροντ.

«Ήταν ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην ιστορία της Ελλάδας», γράφει η γαλλική Le Figaro.

Τα διεθνή μέσα επικεντρώνονται και στο ανθρωπιστικό δράμα με τους συγγενείς των αγνοουμένων να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο βρετανικός Guardian έριχνε τα βέλη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ναυάγιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τη θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης», ανέφερε ο τίτλος του.

«Η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός στον κόσμο»

«Οι θάνατοι έως και 500 ανθρώπων που υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν από τη βύθιση ενός υπερπλήρους αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της νότιας Ελλάδας έριξαν για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στην πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο και στην αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της», σημειώνει ο Guardian.

«Από τότε που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IoM) ξεκίνησε το έργο του για τους αγνοούμενους μετανάστες το 2014, υπολογίζεται ότι 27.000 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ως νεκροί ή εξαφανισμένοι ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Για «καταστροφή» κάνει λόγο το BBC, αναφερόμενο στην τραγωδία της Πύλου. «Ο κόσμος περιμένει ένα καλό νέο» σημειώνει αναφερόμενο στις αγωνιώδεις προσπάθειες συγγενών να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους.

«Μια ματιά στις μεταναστευτικές ροές πίσω από το τελευταίο ναυάγιο ανοιχτά της Ελλάδας», είναι ο τίτλος της Wahington Post.

Related posts

Πανελλήνια θλίψη: “Έφυγε” ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα!

Κώστας Ηλιάκης: 18 χρόνια μετά από τον θάνατο του Έλληνα σμηναγού από τουρκικό F-16

Σαν σήμερα 19 Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ποντίων στη σκληρότερη φάση της