Αποκоλλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβоυνο στον κόσμο: Μετακινείται μετά από 37 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αποκολλήθηκε από την θέση του και άρχισε να μετακινείται. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει την επιβίωση εκατομμυρίων ζωντανών οργανισμών.

Μετά από χρόνια

Το παγόβουνο A23a, όπως έχει ονομαστεί, έχει μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά πολύ γρήγορα “εγκαταστάθηκε” στην θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

Ωστόσο, αυτή την φορά, οι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, κινείται γρήγορα χάρη στην βοήθεια ισχυρών ανέμων και ρευμάτων.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει επηρεάσει, ασφαλώς, την αποκόλληση του παγόβουνου, όμως οι επιστήμονες σημειώνουν πως τα επιμέρους αίτια αυτής της εξέλιξης παραμένουν άγνωστα και πρέπει να μελετηθούν εις βάθος.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες στο BBC, o μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους. Ένα άλλο σενάριο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.

Το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus κατέγραψε τις κινήσεις του Α23a:

Related posts

Συγκίνηση στο Ναύπλιο: 25χρονος Βορειοηπειρώτης βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με 13 νονούς

Δε δίνει καμία ανάσα ο Γιάννης Καλλιάνος: «Για ένα 24ωρο μόνο θα βελτιωθεί η κατάσταση και από βδομάδα τα φαινόμενα…»

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα