Απαγόρευση κυκλοφορίας: Περιορισμένοι στη γειτονιά μας το Σαββατοκύριακο – Πότε «βρέχει» πρόστιμα

Κρίσιμο αναμένεται το Σαββατοκύριακο για την τήρηση των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη, με τα οποία επιβάλλονται χιλιομετρικοί περιορισμοί στην μετακίνηση για ψώνια και τράπεζες, ενώ για πρώτη φορά η βόλτα ή η άθληση με τον κωδικό 6 στο 13033 θα γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Αν και οι νέοι περιορισμοί ισχύουν από χθες, ωστόσο, το κατά πόσο θα πειθαρχήσουν οι πολίτες θα φανεί το Σαββατοκύριακο, όπου τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της καλοκαιρίας, παρατηρείται συνωστισμός στο παραλιακό μέτωπο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πολίτες από βόρεια, δυτικά και νότια προάστια κατέβαιναν με το αυτοκίνητά τους σε Φλοίσβο, Βουλιαγμένη, Καβούρι, με τις παραλίες να γεμίζουν ασφυκτικά και τις εικόνες να θυμίζουν Αύγουστο. Τώρα, η μετάβαση για παράδειγμα από τη Νέα Σμύρνη στην παραλία του Αλίμου για βόλτα θα μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Χαμός το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Φλοίσβο
Το νέο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αλλαγές αποφασίστηκαν και στο ωράριο απαγόρευσης των μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα.

Πρόκειται για μία μικρή χαλάρωση στο ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων καθώς τα Σαββατοκύριακα δόθηκε παράταση μίας ώρας πριν την επιστροφή στο σπίτι.

Τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το επόμενο πρωί.

Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Μετακίνηση: Οι αλλαγές στα SMS στο 13033 -Τι ισχύει για τους κωδικούς 2,3,6
Σημαντικές αλλαγές έχουν έρθει και στα sms που αφορούν στους κωδικούς μετακίνησης 2,3 και 6:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, η βόλτα θα περιοριστεί σε κοντινές αποστάσεις ή όπου μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια.

Αυστηρότεροι έλεγχοι για τη μετακίνηση με κωδικό 4
Παράλληλα, όσον αφορά στον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κινητικότητα.

Σε ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό. «Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση», τόνισε.

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»