Ανείπωτος θρήνος στην Κρήτη:37χρονος έφυγε ξαφνικά το πρωί της κυριακής

Άλλη μια τραγωδία,άλλος ένας ξαφνικός θάνατος που συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Και η κατάσταση με τους ξαφνικούς θανάτους να εγείρει όλο και περισσότερα ερωτηματικά

Μόλις στα 37 του χρόνια «έσβησε» ένας Χανιώτης, το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, ο 37χρονος έπαθε ανακοπή καρδιάς και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τι σημαίνει ακριβώς ο όρος «αιφνίδιος και ανεξήγητος θάνατος»;

Έντονο προβληματισμό αλλά και θλίψη προκαλούν στην κοινωνία τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων και μάλιστα σε νέους ανθρώπους. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, εάν ο άτυχος άνδρας, έπασχε από προβλήματα υγείας.
Και μάλιστα, όταν ο θάνατος με αυτά τα χαρακτηριστικά αφορά άτομα κάθε ηλικίας, από βρέφη μερικών μηνών έως ενήλικους κοντά στα 60 τους έτη; Επιπλέον, άραγε επιβεβαιώνεται στην πράξη και βάσει στατιστικών δεδομένων η αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται μια ιδιότυπη επιδημία αιφνίδιων και ανεξήγητων θανάτων στην Ελλάδα;
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, εξηγεί: «Κατ’ αρχάς, το εάν όντως σημειώνεται ή όχι έξαρση αιφνίδιων θανάτων στη χώρα μας το 2022 είναι κάτι που θα εξακριβωθεί μετά από περίπου δύο χρόνια. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων. Προσωπικά, πάντως και απ’ ό,τι είμαι σε θέση να παρατηρώ, δεν έχω την αίσθηση πως υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των αιφνίδιων θανάτων. Ως προς το εάν είναι πράγματι ανεξήγητοι, πιστεύω ότι ούτε αυτό ισχύει – τουλάχιστον όχι για την πλειονότητα των περιπτώσεων.

Δέσποινα Παππά, 33 ετών Νοσηλεύτρια από την Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσας πέθανε ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο στις 7 Ιανουαρίου

Εν τέλει, η αιτία θανάτου αποκαλύπτεται. Βεβαίως, αναγνωρίζω ότι είναι κυρίαρχη η αίσθηση πως δεν μαθαίνουμε ποτέ τι οδήγησε ξαφνικά έναν συνάνθρωπό μας στον θάνατο, επειδή ακριβώς η διαδικασία που ακολουθείται είναι χρονοβόρος. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μόνο τρία εξειδικευμένα εργαστήρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα), τα οποία διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις. Και αντιστοίχως, υπάρχουν ελάχιστοι επιστήμονες που μπορούν να τις εκτελέσουν. Για την ακρίβεια, αυτοί οι συνάδελφοι ιατροί μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και κατ’ ανάγκην σε αυτούς ανατίθενται όλα τα περιστατικά. Μοιραία, λοιπόν, ο φόρτος που καλούνται να διαχειριστούν είναι πολύ μεγάλος και κατά συνέπεια σημειώνεται καθυστέρηση».
Ο κ. Λέων αναφέρεται στις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τις οποίες οι οικείοι των νεκρών περιμένουν εναγωνίως, συνήθως επί έξι ή και περισσότερους μήνες, την απάντηση στη θεμελιώδη απορία γύρω από την ακριβή αιτία θανάτου. Επ’ αυτού ο ίδιος συμπληρώνει: «Οι τοξικολογικές, δηλαδή η διερεύνηση των ουσιών στον οργανισμό του νεκρού και ιδιαίτερα ενός βρέφους ή ενός παιδιού, σπανίως επαρκούν. Γι’ αυτό στρεφόμαστε στις ιστολογικές, οι οποίες γίνονται παράλληλα με τις τοξικολογικές. Η ανάλυση του κυτταρικού υλικού μπορεί να αποκαλύψει κρυφά χρόνια νοσήματα ή άλλες παθήσεις. Πολλές φορές, όμως, προχωρούμε περαιτέρω σε γενετικές αναλύσεις, για να διερευνήσουμε τυχόν κληρονομικά αίτια».

Ο μαύρος κατάλογος

n Πριν από μόλις λίγες ημέρες, συγκεκριμένα την Τρίτη που μας πέρασε, βρέφος 35 ημερών απεβίωσε στο Νοσοκομείο Γρεβενών όπου είχε διακομιστεί εσπευσμένα πριν από 48 ώρες με υψηλό πυρετό. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το βρέφος δεν παρέμεινε στη ζωή. Αιτία θανάτου, επί του παρόντος και μετά τη νεκροτομή, άγνωστη.

– Τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη ένα κορίτσι 3 ετών και ένα αγόρι 7 ετών, με διαφορά μερικών 24ώρων, απεβίωσαν ξαφνικά. Νοσηλεύονταν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, το Ιπποκράτειο και το «Παπαγεωργίου» αντιστοίχως. Τα αίτια των θανάτων τους απροσδιόριστα.
– Δύο νεαροί ποδοσφαιριστές, ο ένας 14χρονος στην Εύβοια και ο άλλος 29 ετών στη Λαμία, απεβίωσαν στο γήπεδο, στο διάστημα από την αρχή του Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου. Για τον πρώτο δεν υπήρχε καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παθογένεια και ούτε ανέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο από τις αναλύσεις. Για τον δεύτερο, ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η ανακοπή καρδιάς, χωρίς όμως αυτή να δικαιολογείται από προϋπάρχουσα, διεγνωσμένη έστω, πάθηση.
– Στις 2 Ιουνίου πέθανε στον ύπνο της μια 12χρονη μέσα στο σπίτι της, στη συνοικία Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Ηταν καθ’ όλα υγιής και ως αθλήτρια του τάε-κβον-ντο σε ιδανική φυσική κατάσταση. Η αιτία θανάτου της άγνωστη.
– Το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου βρέθηκε νεκρή στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια ατομικής προπόνησης, μια 22χρονη φοιτήτρια στο τοπικό ΤΕΦΑΑ. Αιτία θανάτου απροσδιόριστη.

– Στις 26 Ιουλίου και ενώ βρισκόταν στη Σίφνο για διακοπές μαζί με φίλους του ένας 23χρονος φοιτητής του Μετσόβιου Πολυτεχνίου από τη Λαμία απεβίωσε αιφνιδίως. Επίσης, από άγνωστη αιτία.
– Εν ώρα άσκησης του καθήκοντός της στα νότια προάστια της Αθήνας, τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου κατέρρευσε και εν τέλει απεβίωσε μια 26χρονη αστυνομικός από τη Ναύπακτο. Ο θάνατός της θεωρείται μέχρι στιγμής ανεξήγητος. Το ίδιο και για έναν 16χρονο στη Ρόδο, μια 27χρονη στη Λάρισα, έναν 31χρονο στο Θέρμο, μια 33χρονη στην Καρδίτσα, μεταξύ πολλών άλλων.
Θανάσης Ζέρβας, 23 ετών Ο φοιτητής του ΕΜΠ πέθανε ξαφνικά στις 26 Ιουλίου ενώ βρισκόταν στη Σίφνο για διακοπές με φίλους του

Κάθε περίπτωση και μία ξεχωριστή τραγωδία, κάθε περιστατικό και μία επιπλέον αφορμή προβληματισμού και ανησυχίας. Το «Πρώτο ΘΕΜΑ», με κάθε σεβασμό στην οδύνη και το πένθος, επικοινώνησε με τις περισσότερες από τις οικογένειες οι οποίες από την αρχή του 2022 έως σήμερα έχασαν κάποιο μέλος τους αιφνιδίως και ανεξήγητα. Και πάλι όμως από όσους θέλησαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους δημοσίως δεν διακρίνεται κάποιο ενιαίο, κοινό νήμα.

Οι ερωτήσεις που τίθενται σε όλους είναι οι σχεδόν αυτονόητες: τα θύματα είχαν οποιοδήποτε ιστορικό παθολογίας; Τι έδειξαν οι αναλύσεις μετά τον θάνατό τους; Είχαν εμβολιαστεί ή/και νοσήσει με COVID-19; Προτίθεται η εκάστοτε οικογένεια να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο έως ότου προσδιοριστούν πλήρως τα αίτια θανάτου, καταλογιστούν τυχόν ευθύνες τρίτων κ.λπ.; Ακολούθως παρατίθενται εν περιλήψει οι απαντήσεις που συνέλεξε το «ΘΕΜΑ» μετά την απευθείας επαφή με ορισμένους από τους στενούς συγγενείς παιδιών και ενηλίκων που απεβίωσαν υπό τις συνθήκες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Η 3χρονη Κατερίνα από τη Θεσσαλονίκη πέθανε τον περασμένο Μάιο.

Προηγουμένως νοσηλευόταν για πάνω από 10 ημέρες στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου εισήχθη τη Μεγάλη Τρίτη με πυρετό, πρήξιμο στον αστράγαλο και ελαφρύ πόνο στο χέρι. Οι γιατροί, αν και προχώρησαν στις απαραίτητες εξετάσεις, δεν εντόπισαν καμία συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση. Αλλά η υγεία της Κατερίνας επιδεινωνόταν ραγδαία. Μεταφέρθηκε στην παιδιατρική μονάδα του νοσοκομείου και 10 ημέρες αργότερα υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.

Στις αρχές Μαρτίου είχε νοσήσει με κορωνοϊό, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια από τα συνήθη συμπτώματα. Στο «Παπαγεωργίου», μεταξύ άλλων, οι γιατροί τής χορηγούσαν και αγωγή για τη νόσο Kawasaki. Ακολούθησε η διασωλήνωση και μεταφορά της στο «Ιπποκράτειο», όπου μέσα σε μόλις δύο ώρες κατέληξε από πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα.

Οι γονείς της Κατερίνας, Νίκος Καραμπούλης και Πρεσβεία Παγώνη, από την πρώτη στιγμή δίνουν αγώνα προκειμένου να μάθουν την αιτία θανάτου. Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Παγώνη, «τρεις μήνες μετά το μοιραίο, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, δεν γνωρίζουμε τίποτα. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις από τις ιστολογικές εξετάσεις, ώστε να τις αξιολογήσει η ιατροδικαστής του πανεπιστημίου, η οποία και θα καταλήξει στο πόρισμα. Μαύρο φως για εμάς, διότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να μας δώσει την παραμικρή απάντηση. Ούτε το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” ούτε κανένας άλλος που πήρε στη συνέχεια τα δείγματα του παιδιού. Εστω να μας πουν πως έκαναν τα πάντα για να τη σώσουν».

Οι γονείς, σε μια προσπάθεια, όπως λένε οι ίδιοι, να δικαιώσουν τη μνήμη της τόσο πρόωρα χαμένης κόρης τους και δηλώνοντας διατεθειμένοι να φτάσουν ως το τέρμα, ανέθεσαν την υπόθεση στον ποινικολόγο Νίκο Διαλυνά και την ιατροδικαστή Κατερίνα Αποστολίδου ως τεχνική σύμβουλο.

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»