Όταν ο Χατζιδάκις έλεγε: «Η μοναδική χώρα που δεν γιορτάζει απελευθέρωση, αλλά έναρξη πολέμου» (vid)

Ο Μάνος Χατζιδάκις ποτέ δεν δίσταζε να πει την άποψή του, ακόμα και αν αυτή ξένιζε αρκετούς, όπως για παράδειγμα για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου.

Η μουσική δεν ήταν το μοναδικό αντικείμενο ενασχόλησης του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης και ποιητής αρκετά συχνά εξέφρασε την θέση του και για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!​
Αυτή βέβαια δεν έβρισκε πάντα καθολική αποδοχή στο άκουσμά της, καθώς πολλές φορές τα όσα έλεγε, έρχονταν σε… σύγκρουση με την επικρατούσα άποψη στην χώρα μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, το οποίο είναι επίκαιρο λόγω της ημέρας, αφορά τους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου, με τους οποίους ήταν αντίθετος.

Ο λόγος που δεν ήταν σύμφωνος; Τον εξηγεί στα παρακάτω λόγια του…

«Επειδή είμαστε, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά έναν φασίστα δικτάτορα, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ’ εικόνα και ομοίωση της ναζιστικής Γερμανίας.

Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά… Oι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κ.τλ. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και αν λέγαμε ΝΑΙ; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία –μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;– κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ασε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων.

Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον Καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα, που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»