Όλη η Αλήθεια γύρω από τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. ΤΙ ζητάει η Ελληνική πλευρά και ΤΙ απαντάει η Γερμανία…

H Γερμανία χρωστάει περίπου €278.7 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα από τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει, λόγω των καταστροφών που προξένησε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Ναζί. Το ποσό αυτό υπερβαίνει το ποσό των €240 δισεκατομμυρίων που χρωστάει η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το χρέος ανέρχεται στα €278.7 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των €10.3 δισεκατομμυρίων από το δάνειο που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα. Το χρέος αυτό συνδέεται με τις φθορές που προκάλεσαν σε ανθρώπους και τις υποδομές, όπως είπε ο υφυπουργός οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Το ποσό αυτό είχε υπολογιστεί από μία κοινοβουλευτική επιτροπή και το ανώτατο Ελληνικό δικαστήριο και προηγουμένως είχε κυμανθεί ανάμεσα σε €269 και €332 δισεκατομμύρια.

Ο Μάρδας πρόσθεσε πως το 1946, μία διάσκεψη στο Παρίσι είχε υπολογίσει την αποζημίωση στα $341.2 δισεκατομμύρια.

Πολλοί Έλληνες καταλογίζουν την Γερμανία ως τον μεγαλύτερος υπαίτιο της λιτότητας και των μέτρων που έχουν οδηγήσει στην τρομακτική άνοδο της ανεργίας και των δύο διασώσεων που κόστισαν 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η δήλωση αυτή της Ελλάδας ήρθε λίγο πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, την Τετάρτη. Στόχος του είναι να ενδυναμώσει τις σχέσεις και την συνεργασία με τον ανατολικό γείτονα της Ελλάδας.

Πηγές λένε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναζητήσει και επιπλέον χρηματοδότηση από τη Ρωσία. Άλλες αναφορές θέλουν τον Τσίπρα να προσπαθεί να καταφέρει μία μείωση στις τιμές του αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία και την αναίρεση του εμπάργκο σε συγκεκριμένα Ελληνικά προϊόντα.

Έλληνες δικηγόροι ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της δημιουργίας μίας ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα διασώθηκε από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

‘Μετά από 5 χρόνια σιωπής, σήμερα αρχίζει η διαδικασία που θα απαντήσει τα ερωτήματα που απασχολούν τους Έλληνες,’ δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα με τις Γερμανικές αποζημιώσεις χρονολογείται από το 1941-1944 και το ότι η Ελλάδα αποφασίζει να το ξαναθίξει είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει περισσότερη ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, πάνω από 800,000 Έλληνες είχαν πεθάνει.

Το κίνημα αυτό που ζητάει τις αποζημιώσεις έχει γίνει πιο δυνατό τα τελευταία χρόνια που η Αθήνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της αυστηρής λιτότητας.

Έτσι, ο Σύριζα αποφάσισε να θέσει το θέμα ξανά στο Βερολίνο.

‘Η Γερμανία ποτέ δεν πλήρωσε αυτά που όφειλε για όσα προκάλεσε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής της από τους Ναζί. Τα εγκλήματά τους ποτέ δεν ξεχάστηκαν μάλιστα έχουμε χρέος να θυμόμαστε τα εγκλήματα ενάντια στη χώρα μας,’ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η Γερμανία αρνείται το χρέος της, λέγοντας πως το 1950 είχε αποπληρώσει όλο το ποσό για τις καταστροφές που προκάλεσε. Η Ελλάδα όμως υποστηρίζει πως τότε πληρώθηκε μόνο ένα μικρό κομμάτι του χρέους και πως ποτέ δεν αποπληρώθηκε ολόκληρο το ποσό.

Credit: thinkinghumanity.com

Related posts

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»

Με κλώσες παρομοιάζει τις γυναίκες ο Μητροπολίτης Κοζάνης :«Να γυρίσουν σπίτια τους, να μαζέψουν τα παιδιά τους»