Παρέμβαση Μητσοτάκης σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Απαντώντας σκληρά στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» τόνισε αρχικά στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Καταλήγοντας η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ερντογάν: Η Αγιά Σοφία ανοίγει στις 24 Ιουλίου ως τζαμί – Θα την επισκέπτονται Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε στις 20:53 το διάγγελμα του προς τον τουρκικό λαό μετά από την απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Την ίδια ώρα, έξω από την Αγιά Σοφιά, συγκεντρωμένοι Τούρκοι κάνουν προσευχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος όπως μετέδωσε το Mega ανέφερε ότι μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα είναι όλα έτοιμα ώστε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τζαμί.

«Η προετοιμασία για να αλλάξει η Αγιά Σοφιά θα κρατήσει μέχρι και 6 μήνες, ενώ το μνημείο θα το επισκέπτονται και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι» ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Mega.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με την ΕΡΤ1 ανέφερε ότι καταργείται το εισιτήριο στην Αγιά Σοφία ώστε να δουν όλοι πως η Τουρκία φροντίζει το μνημείο.

Παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τα Ιωάννινα σήμερα και αύριο θα επισκεφθεί την Άρτα και την Κέρκυρα. Σήμερα περιηγήθηκε στο σπήλαιο Πραμάντων, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς.

Η θέση της Αθήνας είναι πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές καθώς αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει πολλάκις προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δημιουργεί ζήτημα στις σχέσεις της με όλο το χριστιανικό κόσμο.

Το ζήτημα έθεσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το ΕΛΚ. Επισήμανε ότι η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και για την UNESCO. Στο ιδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Πολτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πηγή: omorfhzwh.gr

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»