Παγκόσμιος πληθυσμός: 11,2 δισ. το 2100 και οι μισοί Αφρικάνοι

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 7,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σε 8,5 δισεκατομμύρια κατά μέσο όρο ως το 2030, 9,7 δισεκατομμύρια ως το 2050 και 11,2 δισεκατομμύρια το 2100, μια συνολική ποσοστιαία της τάξης του 53%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες που υπολόγιζαν κορύφωση του παγκόσμιου πληθυσμού σε περίπου 9 δισεκατομμύρια το 2050 και μείωση στη στη συνέχεια.

Αντίστοιχα πάντως με προηγούμενες μελέτες, το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στην Αφρική. Ο πληθυσμός της “Μαύρης Ηπείρου” αναμένεται να αυξηθεί από τα 1,2 δισεκατομμύρια σε 3,4 με 5,6 ως το τέλος του αιώνα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά υψηλών (sic) επιπέδων γεννητικότητας στις υποσαχάριες χώρες.

Συγκεκριμένα, η Νιγηρία θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2050, γεγονός που θα την καταστήσει την τρίτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, ενώ μέχρι τα τέλη του αιώνα με 752 εκατ. κατοίκους θα έχει τετραπλασιάσει το σημερινό πληθυσμό της.

Η Ασία με πληθυσμό 4,4 δισεκατομμύρια σήμερα θα παραμείνει η ήπειρος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μέχρι το 2050 με 5,3 δισεκατομμύρια και στη συνέχεια θα χάσει τα “σκήπτρα” από την Αφρική αφού οι ασιάτες θα μειωθούν σε περίπου 4,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους ως το 2100.

Πάντως, η Ινδία θα γίνει η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό, ξεπερνώντας την Κίνα, περίπου το 2022.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της δημογραφικής αλλαγής και τα ιστορικά στοιχεία, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κυμανθεί από 9,5 έως 13,3 δισεκατομμύρια το 2100” δήλωσε ο Τζον Γουίλμοθ, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η συγκέντρωση της αύξησης του πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση αφού δυσχεραίνει την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας“, πρόσθεσε.

[via]

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»