Μητσοτάκης: «Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας»

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός – Ανακοίνωσε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου

Σειρά μέτρων όπως τη διατήρηση του αφορολόγητου, μέτρα ελάφρυνσης για πολίτες και επιχειρήσεις, αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές, είναι ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες στις 7 Ιουλίου από την απογοήτευση πέρασαν στη θετική έκπληξη και μετά την εύλογη προσδοκία.

«Αχνοφέγγει η ελπίδα. Επιστρέφει η εθνική αυτοπεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε», τόνισε.

«Δεν θα εμφανίσω ποτέ την Ελλάδα αδύναμη στη διεθνή σκακιέρα», τόνισε. Μόλις 45 ημέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει πολύ. Και ζούμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα των πρώτων 1.000 ωρών, γιατί σε τόσες ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν.

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Γιατί όσα υποσχεθήκαμε ήταν προσεκτικά μελετημένα και κοστολογημένα», ανέφερε.

«Στην Οικονομία, πρώτο μας μέλημα ήταν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες, παντού στη χώρα. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Κάτι που νομίζω ότι το έχουν διαπιστώσει, πια, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πόλεις και χωριά. Εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από προχθές.

Και καλώ όσους έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση. Διότι είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας. Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls!».

Διατήρηση του αφορολόγητου, μείωση του φόρου επιχειρήσεων και αναστολή ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα για τη φορολογία. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

  • «Μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και τη στήριξη της οικογένειας απέναντι στον δημογραφικό κίνδυνο.
  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
  • Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
  • Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
  • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
  • Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή».

«Απευθείας σε κλινικές τα ογκολογικά φάρμακα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απευθείας χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων σε κλινικές. «Έτσι, οι καρκινοπαθείς ασθενείς που κάνουν εκεί τις θεραπείες τους δεν ταλαιπωρούνται, πλέον, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Και σε λίγο, τα ακριβά αυτά φάρμακα θα φτάνουν στο σπίτι ή σε κοντινά φαρμακεία χωρίς κόστος για τον πολίτη», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, στην πλαισίωση των ανεξάρτητων αρχών από στελέχη με διεθνές κύρος, αλλά και στις αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών στη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών, για να απελευθερωθούν «από τα δεσμά της παραλυτικής απλής αναλογικής».

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα για μια Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος και Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου , ενώ σκοπεύει να μετατρέψει τη ΔΕΘ σε  σε βήμα «δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας».

«Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες», αναμένεται ότι θα πει, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, προτάσσοντας τη σκληρή δουλειά, τη σοβαρότητα και την καλή προετοιμασία.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αλλαγή του κλίματος, όπως αποτυπώθηκε και στις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες. «Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής.Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτε λιγότερο», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Στις πρώτες σειρές βρίσκονταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.  Η τελετή εγκαινίων τελέστηκε υπό τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό με την καινοτομία, μπορούν να μας βάλουν στον παγκόσμιο χάρτη και να ανατρέψουν το brain drain. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τιμώμενη χώρα, Ινδία, που μετέχει με σημαντική επιχειρηματική αποστολή.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Τζήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ως ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που προκήρυξε η κυβέρνηση.

Related posts

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»

Με κλώσες παρομοιάζει τις γυναίκες ο Μητροπολίτης Κοζάνης :«Να γυρίσουν σπίτια τους, να μαζέψουν τα παιδιά τους»