Κορονοϊός: Τέλος στα σενάρια για την προέλευσή του – Πού καταλήγουν οι ειδικοί

Mist is seen on the googles of a worker wearing a protective suit as he disinfects the city hall of Marikina, in Manila, Philippines on Friday, March 13, 2020. The Philippine president announced Thursday domestic travel to and from metropolitan Manila will be suspended for a month and authorized sweeping quarantines in the crowded capital to fight the new coronavirus. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms. For some it can cause more severe illness.(AP Photo/Aaron Favila)

Από την πρώτη στιγμή που ο νέος κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στην Ουχάν της Κίνας πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, η σεναριολογία αναφορικά με την προέλευσή του έδινε και έπαιρνε. Προήλθε πράγματι από νυχτερίδες ή παγκολίνους, όπως αναφέρθηκε αρχικά; Οι συνωμοσιολόγοι έβαλαν στο τραπέζι και τη δημιουργία του από ανθρώπινο χέρι, είτε σε κάποιο επιστημονικό εργαστήριο είτε από βιο-τρομοκράτες.

Γενετική έρευνα, ωστόσο, όπως αναφέρει η New York Post, επιβεβαίωσε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως ο ιός ήταν αποτέλεσμα μιας «φυσικής διαδικασίας», όπως ανέφεραν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Ο Δρ Kristian Andersen από το Scripps Research Institute, όπου έγινε η μελέτη, τόνισε πως η ομάδα του «μπορεί να δηλώσει κατηγορηματικά ότι ο ιός προήλθε από “φυσική διαδικασία”».

Η δημοσίευση επισημαίνει ακόμα πως τα στοιχεία που έδωσαν Κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι άρχισαν τη συλλογή τους λίγο μετά το ξέσπασμα, δείχνουν πως τα κρούσματα αυξάνοντα εκθετικά «λόγω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έπειτα από μία και μόνη εισαγωγή στον πληθυσμό».

Ο Andersen και οι συνεργάτες του βρήκαν τις σχετικές πληροφορίες στις πρωτεΐνες του ιού, που τον βοηθούν να διεισδύσει στα κύτταρα των ζώων, μηχανισμός που στη συνέχεια εξελίχθηκε, όπως λένε, προκειμένου να πλήξει και τα ανθρώπινα κύτταρα. Η διαδικασία είναι τόσο αποτελεσματική που οι επιστήμονες πιστεύουν πως μόνο μέσω φυσικής εξέλιξης θα μπορούσε να έχει παραχθεί ένας τόσο αποτελεσματικός ιός.

Η ομάδα του Scripps σημειώνει επίσης πως οποιοσδήποτε επιχειρούσε να φτιάξει έναν νέο κορονοϊό, πχ στο εργαστήριο, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάποιον προηγούμενο κορονοϊό για βάση. Αλλά η δομή του SARS-CoV-2 δεν θεωρείται πιθανό να έχει ξαναπλήξει το ανθρώπινο είδος, αντιθέτως μοιάζει με τους κορονοϊούς που εντοπίζονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους.

Πηγή¨ newsbeast.gr

Related posts

Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους ο Τάσος Αρνιακός: «Η ανάσα έρχεται από την Δευτέρα…» – Καιρικό σφυροκόπημα μέχρι το Πάσχα

«Έτρεμε ολόκληρος ο 7χρονος»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την 44χρονη που πέθανε ξαφνικά σε βόλτα με τον γιο της

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»