Η Αθήνα απαντά με αντί – NAVTEX στην Τουρκία – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με αντί – Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει η Αθήνα, στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου. Συνεχίζεται το σκηνικό έντασης που συντηρεί η Άγκυρα. Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H αντί – Navtex στην αγγλική γλώσσα:
ZCZC HA28

100640 AUG 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Σκηνικό κρίσης ξανά στο Αιγαίο με την Τουρκία να προκαλεί ξανά, μετά μάλιστα και τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη νέα ΑΟΖ.Το Oruc Reis βγαίνει συνοδεία του τουρκικού στόλου, ενώ στην Αθήνα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και ο πρωθυπουργός συγκαλεί ΚΥΣΕΑ. Σε υψηλή ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Yποενθυμίζεται ότι η τουρκική NAVTEX που ενεργοποιείται από σήμερα μέχρι και τις 23 Αυγούστουαφορά τις ακόλουθες συντεταγμένες

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.

O τουρκικός στόλος που αποτελείται από 12 μονάδες επιφάνειας (φρεγάτες, κορβέτε,ς πυραυλακάτους) και 3 υποβρύχια και κινείται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου στον Κόλπο της Μαρμαρίδας. Επίσης, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετάει πάνω από Μαρμαρίδα, «σκανάροντας την περιοχή, ενώ δεν έχει εισέλθει στο FIR Αθηνών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μάλιστα, εξέπλευσε και το Oruc Reis, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες ήταν αγκυροβολημένο.

Έκτακτο ΣΑΓΕ στο Πεντάγωνο
Συνεδριάζει στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με μοναδικό θέμα την εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στη περιοχή νότια του Καστελόριζουν και της Καρπάθου.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει να διαχειριστεί μαζί με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Το μεγάλο βάρος πέφτει σε πρώτη φάση τουλάχιστον στο Πολεμικό Ναυτικό. Από την Κυριακή 9/8, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά είναι σε κατάσταση 100% επιφυλακής.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό
Στις 12.00 εκτάκτως πραγματοποιήθηκε και υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πιθανόν να εισέλθουν σε διακεκαυμένη ζώνη, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, εμφανίζεται να αντιδρά με οξύ τρόπο στην ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και όπως όλα δείχνουν επιλέγει να κλιμακώσει στο Αιγαίο.

Ήδη η Άγκυρα τορπίλισε -τουλάχιστον επί του παρόντος- τις διερευνητικές επαφές, ενώ προαναγγέλλει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθηθεί το πρόσφατο «πρωτόκολλο» με ανάπτυξη του στόλο, καθώς καθίσταται σαφές ότι δεν θα επιτραπούν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πάντως, είναι γεγονός ότι η «συμφωνία του Καΐρου», που επετεύχθη ύστερα από έντονο παρασκήνιο, ισχυροποιεί τη θέση της Αθήνας και διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή.

Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες
Από την άλλη πλευρά, με μήνυμά του στο twitter ο Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε πως απέπλευσε από την Αττάλεια το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Στο μήνυμά του υποστήριξε μάλιστα πως το Oruc Reis «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Υπενθυμίζεται πως με NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»